latinica  ћирилица
29/11/2023 |  19:37 ⇒ 30/11/2023 | 07:31 | Autor: RTRS

Da li je BiH bliže pregovorima za članstvo u EU? (VIDEO)

Predstavnici stranaka u vlasti na nivou BiH sljedeće sedmice trebalo bi da putuju u Brisel. Tada bi moglo biti poznato da li se BiH približila početku pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. "Trojka" i HDZ usaglasili su koje bi zadatke Evropske komisije trebalo prvo rješavati. Nisu ih javno iznijeli, ali su naglasili da od SNSD-a očekuju podršku na ovaj dogovor.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ponavlja da su za Srpsku Ustavni sud BiH i Izborni zakon prioritet. Ne bude li dogovora oko Ustavnog suda, Dodik kaže neće biti dogovora ni o ostalim tačkama.

Mapa kretanja BiH ka Evropskoj uniji usaglašena je u junu. Zakon o Ustavnom sudu BiH na dnevni red trebalo je da dođe u septembru, ali nije. Sa evropskim zakonodavstvom, u međuvremenu, usaglašeno je nekoliko zakona. Njih je podržao i SNSD, praveći ustupak i očekujući dogovor oko Ustavnog suda BiH, kaže lider stranke Milorad Dodik. Prije dogovora partnera u vlasti o odlasku stranih sudija, iz Brisela je stigao poziv za sastanak. Republika Srpska, naglašava Dodik, ostaje istrajna u svom zahtjevu.

- Sad je došlo na vrijeme Ustavni sud, broj dva Izborni zakon BiH jer je tako rečeno planom. Kad te dvije strane završimo - pregovaramo o svim drugim stvarima. Kad poslije kažu NE na Ustavni sud onda će čuti NE na sve drugo. /rez/ U 14 prioriteta EK piše da se riješi problem Ustavnog suda. Pa ta Evropa je rekla nema evropskog puta, nećete nikad dobiti kandidatski status dok se ne riješi status visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu jer mi hoćemo suverenu zemlju a ne zemlju pod protektoratom - kaže Dodik.

Od partnera iz Federacije Dodik očekuje opstrukciju u vezi sa odlaskom stranih sudija. Kaže da rade po matrici SDA - jedno prihvate, a drugo odbiju.

Šta o svemu misle "Trojka" i HDZ - nisu rekli. Nakon sinoć održanog sastanka u Sarajevu najavili su da u Briselu nastupaju usaglašeno. SNSD pozivaju da im se pridruži.

- Mi smo se isto tako dogovorili da ćemo praviti tu komunikaciju ovih dana intenzivno kako bismo što prije našli usuglasje oko ovih tema koje ćemo imati u Briselu - rekao je Dragan Čović predsjednik HDZ BiH.

Nermin Nikšić predsjednik SDP dodaje da se sve više približavaju mišljenju, te se pokazuje da FBiH govori jednim glasom.

- Siguran sam ida će to imati efekta i na državnom nivou - naglasio je Nikšić. 

Govorio je Nikšić, odgovarajući novinarima, i o odgovornosti člana njegove stranke Zukana Heleza usljed širenja neutemeljenih priča o paravojnim kampovima u Srpskoj. Kratko poručuje - SDP stoji iza Heleza.

- Zastupnici SDP-a stoje iza ovog Savjeta ministara kao što stoje iza kandidata SDP-a Heleza Zukana. Dolazi u obzir bilo čija odgovornost, bilo koga, kad to utvrdimo kao povredu zakona - smatra Nikšić.

Može li se s izjavama koje podrivaju bezbjednost u Evropu, pita Dodik? I zašto nema osude Brisela? S druge strane, kaže, Brisel i Sarajevo Republiku Srpsku redovno optužuju da koči evropski put BiH, iako samo mi insistiramo na rješavanju svih 14 prioriteta Evropske komisije.

- E, pošto to nije prijetnja da se laže petlja i svašta radi i da predstavnici partije čiji je član kažu – ja njega podržavam, pošto to nije ugrožavanje evropskih vrijednosti onda znači da su oni ti koji - dodaje Dodik.

Ćutanje Unije potvrđuje da je Briselu i Sarajevu sporan neutralan odnos Republike Srpske prema Rusiji, a predsjednik Dodik najavio je skori odlazak u Moskvu i novi sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.