latinica  ћирилица
29/11/2023 |  20:17 ⇒ 21:27 | Autor: sputniknews.com

Odgođen popis stanovništva u Crnoj Gori

Crnogorski premijer Milojko Spajić saopštio je da je na elektronskoj sjednici Vlade donesena odluka da se popis stanovništva odloži za 3. decembar.
Podgorica - Foto: TANЈUG
PodgoricaFoto: TANЈUG

Poručio je da novog odlaganja neće biti.

- Odluka opozicije dokaz je da sazrijeva jedna nova politička svijest kojoj je interes društva i države iznad svih i svega. Možda ima i onih koji misle da je tokom ovih mjesec dana bilo trošenja vremena, ali za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore i sam proces pristupanja Evropskoj uniji - rekao je Spajić.

Sve političke partije i NVO su bile dio ovog procesa i svi su dali svoj doprinos, dodao je on.

- Na kraju je parlament dao svoj pečat, sa 64 glasa za. Za manje od mjesec uspjeli smo da zatvorimo jedan zahtjevan proces - istakao je Spajić.

Spajić je napomenuo da je bilo rezervi u odnosu na namjeru DPS-a oko bojkota popisa, ali da dobar dio parlamentarne većine podržava odluku Vlade.

- Mislim da će se pokazati da je odluka bila dobra. Mislim da je ovo odgađanje jako bitno i da ćemo na taj način, bez dodatnih troškova, postići društvenu koheziju - naveo je Spajić.

Govoreći o troškovima, Spajić je rekao da su našli kompromis da popis počne u nedjelju i da mogu da objasne zašto koriste 31. oktobar kao referentni datum.

On je dodao da je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić zrelo sagledao situaciju i vidio dobronamjernost Vlade i rekao da će podržati svaku dobronamjernu odluku Vlade.

Spajić je istakao da ne strahuje od toga da bi NSD i DNP mogli zbog toga da obore vladu, prenosi RTCG.