latinica  ћирилица
29/11/2023 |  20:51 ⇒ 22:30 | Autor: SRNA

Kina predstavila mirovni plan za Bliski istok

Kina je večeras u Savjetu bezbjednosti UN predstavila mirovni plan za Bliski istok u četiri tačke koji, između ostalog, predviđa formiranje palestinske države.
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN (foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Јi rekao je da sukob u Gazi ukazuje na hitnu potrebu formiranja palestinske države.

- Trebamo odlučno da obnovimo političke mogućnosti rješenja koje predviđa dvije države. Nepostojanje palestinske države uzrok je neprestanih problema u palestinsko-izraelskim odnosima - rekao je Vang, prenosi agencija AP.

On je istakao da je Izrael davno ustanovio nezavisnu državu i da Јevreji više nisu bez doma, ali da je pravo Palestinaca na državnost, postojanje i povratak predugo ignorisano.

- Poštenje i pravda palestinskog pitanja nalazi se u rješenju koje predviđa dvije države - dodao je Vang.

Američki ambasador u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da Vašington i saveznici sa Bliskog istoka pokušavaju da pomognu u smirivanju sukoba.

Ona je navela da šesti dan humanitarne pauze sukoba u Gazi ne bi bio moguć bez rukovodstva Katara, Egipta i SAD.

NEBENZЈA: ZAPAD NEZAINTERESOVAN ZA ZAŠTITU INTERESA PALESTINACA

Zapad nije zainteresovan za zaštitu interesa Palestinaca koje smatra građanima drugog reda, rekao je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

- Tokom proteklih sedmica, postala je jasna jedna neprijatna činjenica, a to je da su Palestinci građani drugog reda za Zapad, koji jednostavno nije zainteresovan za zaštitu njihovog interesa. To je glavni razlog za probleme sa kojima se suočava Savjet bezbjednosti UN pri donošenju odluka - rekao je Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, u protekla skoro dva mjeseca međunarodna zajednica, humanitarne agencije, nevladine organizacije i građani traže od Savjeta bezbjednosti UN da zaraćene strane hitno uspostave prekid vatre, ali na to nije bilo odgovora.

On je naglasio da je rezolucija za Bliski istok usvojena u Savjetu bezbjednosti UN kao rezultat stava Amerike da obezbjeđuje samo humanitarne pauze i nema mehanizam za nadzor sprovođenja navedenih uslova.

Savjet bezbjednosti UN je 15. novembra usvojio nacrt rezolucije čiji je autor Malta s ciljem da se pomogne djeci u zoni sukoba između Izraela i Palestinaca.

Od 15 članica Savjeta bezbjednosti UN, 12 je podržalo rezoluciju, dok su Britanija, Rusija i Amerika bile uzdržane.