latinica  ћирилица
29/11/2023 |  21:02 | Autor: sputniknews.com

Putin: Njemačkoj nedostaje suverenitet, cijeli svijet se smije pojedinim zvaničnicima

Njemačka "guta" ispade svojih "saveznika" zbog odsustva suvereniteta i nedovoljne stručnosti nekih predstavnika vlasti, kojima se u cijelom svijetu smiju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku sa mladim naučnicima, komentarišući odbacivanje ruskih energenata u Evropskoj uniji.
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

Prema njegovim riječima, evropske zemlje ili same sebi ukidaju izvor jeftinih energenata "ili to čine njihovi saveznici iz Sjedinjenih Država, koji im iz političkih razloga ne dozvoljavaju pristup ruskim energentima".

Takođe, Putin je pomenuo dizanje u vazduh gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, kao i to što su Poljska i Ukrajina blokirale rad gasovoda preko svojih teritorija.

- Ukrajinske vlasti dobijaju iz Evrope i iste te Njemačke novac, uključujući za oružje i za penzije, socijalna davanja, plate, a gas iz Rusije koji je Njemačkoj potreban je blokiran - istakao je ruski lider.

On je ocijenio da njemački građani sve to "gutaju" zato što im nedostaje suverenitet, a nekim predstavnicima vlasti i dovoljno stručnosti za donošenje kvalitetnih kompetentnih odluka.

- Oni su poznati, cijeli svijet im se smije. Neću sada navoditi njihova imena, ali cijeli svijet se zaista smije - naglasio je Putin.

Ranije je njemački Špigl objavio da su, tokom predizborne turneje po ovoj zemlji, kancelar Olaf Šolc i ministar spoljnih poslova Analena Berbok, izviždani zbog problema koji su nastali usljed pomoći Ukrajini.