latinica  ћирилица
30/11/2023 |  07:13 ⇒ 07:53 | Autor: Agencije

Blinken ponovo u Izraelu, glavna tema nastavak primirja u Pojasu Gaze

Pregovori Izraela i Hamasa o produženju privremenog primirja u Pojasu Gaze nastavljeni su uz posredstvo Katara i Egipta. U Izrael ponovo stigao i američki državni sekretar Entoni Blinken.
Gaza (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, ilustracija) -
Gaza (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER, ilustracija)

 U noći između srijede i četvrtka pušteno je 16 talaca koje je Hamas držao u Pojasu Gaze, kao i 30 palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora.

Hamas saopštio da je tokom izraelskog bombardovanja ubijen najmlađi talac, 10-mjesečna beba Kfir Bibas, zajedno sa svojom majkom i četvorogodišnjim bratom. Izrael još uvijek provjerava navode Hamasa. Sukobi i u DŽeninu na Zapadnoj obali, gdje je uhapšeno 17 Palestinaca, ranjeno šest, uključujući dvoje djece. Izraelska vojska saopštila da je ubila dva visokorangirana operativca Islamskog džihada.

Pregovori Izraela i Hamasa o produženju privremenog primirja u Pojasu Gaze nastavljeni su u noći između srijede i četvrtka, a rok prethodno dogovorenog primirja ističe u četvrtak, 30. novembra. Katar i Egipat, ključni posrednici u pregovorima, "veoma su optimistični" da će sporazum o prekidu vatre biti produžen.

Hamas je saopštio je da su u ranijim napadima tokom izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze ubijena tri izraelska taoca i naveo da je riječ o najmlađem taocu, 10-mjesečnom dečaku Kfiru Bibasu, njegovom četvorogodišnjem bratu i njihovoj majci. Iz izraelske vojske su saopštili da proveravaju tačnost tvrdnje Hamasa i da su obavijestili porodicu Bibas o slučaju, ali da je "Hamas u potpunosti odgovoran za bezbjednost svih otetih u Pojasu Gaze".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael, nakon završetka primirja, nastaviti ofanzivu na Pojas Gaze koja za cilj ima uništenje Hamasa.

"Glavni ciljevi su eliminisanje terorističke grupe koja vlada Gazom i vraćanje kući svih talaca otetih 7. oktobra", rekao je Netanjahu u video obraćanju.