latinica  ћирилица
30/11/2023 |  09:54 ⇒ 09:54 | Autor: RTRS

Centri za obuku važni za održavanje demokratskih izbora

Tijela za sprovođenje izbora ključna su za dobro funkcionisanje demokratskih institucija i ona bi trebala garantovati načela nezavisnosti, integriteta i transparentnosti, te obezbijediti profesionalizam i obuku članova izborne administracije i osoblja, poruka je konferencije o ulozi izbornih centara za obuku koju je organizovao Savjet Evrope u Strazburu.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović predstavio je na konferenciji iskustva o osnivanju i djelovanju Centra za edukaciju CIK-a, ističući da je Centar osnovan s ciljem edukacije tijela za upravljanje izborima i svih učesnika i finansiranja političkih stranaka na nivou BiH, na regionalnom i međunarodnom nivou.

Arnautović je naveo da je Centar za edukaciju zvanično počeo sa radom u oktobru 2017. godine i da je sve više prepoznat kao centar u kojem srednjoškolci i studenti, predstavnici političkih stranaka, nevladinog sektora i medija mogu steći znanja o izbornom procesu, demokratiji, mogu ostvariti kontinuirano obrazovanje i uspostaviti saradnju.

On je tokom boravka u Strazburu održao niz bilateralnih sastanaka sa predsjednicima i predstavnicima izbornih komisija Švedske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Gruzije i drugih zemalja, saopšteno je iz CIK-a.