latinica  ћирилица
30/11/2023 |  10:15 ⇒ 10:16 | Autor: RTRS

Stojanović: Plinske boce potrebno je redovno kontrolisati

U proteklih nekoliko dana u Banjaluci su se dogodile dvije eksplozije za koje se pretpostavlja da su uzrokovane curenjem plina iz boca i u kojima je život izgubilo jedno lice. Ovi slučajevi još jedno su upozorenje o važnosti ispravnosti boca koje se koriste u domaćinstvima, njihove pravilne upotrebe i punjenja.
Plinske boce - Foto: RTRS
Plinske boceFoto: RTRS

Građani koji u svojim domaćinstvima koriste plinske boce, neophodno je da njihovo punjenje prepuste stručnim licima i ovlaštenim firmama. Milosav Stojanović, iz firme koja se bavi prodajom i distribucijom plina, naglasio je za Radio Republike Srpske da je posebno vodi računa o ispravnosti boce i sigurnosnog ventila

- Plinske boce, koje u domaćinstvima obično budu blizu šporeta, imaju crijevo i isparivač na crijevu. Potrebno je svakih šest mjeseci promijeniti crijevo i taj isparivač jer guma zna da ispuca od toplote ili hladnoće i tu može da "pusti" plin i da tako nastane problem - kaže Stojanović

Upotreba plinskih boca i zakonom je regulisana. Prilikom kupovine ili zamjene boca u punionicama, građani treba da obrate pažnju na to da li je boca koju preuzimaju ispitana ili nije. Svaka boca na sebi treba da ima utisnut naziv proizođača, serijski broj, godinu proizvodnje i godinu poslednjeg periodičnog ispitivanja sa utisnutim žigom.

- Boce koje nemaju potreban kvalitet, na ispitivanju se odbacuju kako se ne bi našle u prometu. Plinske boce nemaju starosno ograničenje tako da svaka boca kod koje se ispitivanjem utvrdi da ispunjava uslove, može da se koristi. Ne mogu se koristiti boce na kojima su vidljiva oštećenja ili promjena oblika, čak i ako je izvršeno i periodično ispitivanje - kaže za naš radio portparol Inspektorata Republike Srpske, Dušanka Nikolić.

Republička termoenergetska inspekcija u ovoj godini, u punionicama i na prodajnim mjestima, pregledala je više od 5500 boca za propan – butan gas.

Na 97 boca utvrđeni su nedostaci pri spoljašnjem pregledu, zbog čega su upućene na reparaciju.