latinica  ћирилица
30/11/2023 |  11:51 ⇒ 15:12 | Autor: TANЈUG

Svjetski zvaničnici se opraštaju od Kisindžera: Bio je istinski velikan

Svjetski lideri uputili su danas izraze saučešća povodom smrti bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je preminuo u 101. godini.
Henri Kisindžer (Foto: EPA-EFE/LEIGH VOGEL, ilustracija) -
Henri Kisindžer (Foto: EPA-EFE/LEIGH VOGEL, ilustracija)

Predsjednik Francuske Emanuel Makron ocijenio je da je Kisindžer bio "gigant istorije".

- Njegov vijek ideja i diplomatije imali su dugoročan uticaj u njegovo vrijeme, ali i u našem svijetu. Francuska izražava saučešće američkom narodu - naveo je Makron.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da ga je rastužila Kisindžerova smrt.

- Bio je veliki državnik i duboko poštovan diplomata koji će nedostajati svjetskoj sceni. Čak i kada je imao 100 godina, njegova mudrost i promišljenost prosto su sijali - istakao je Kameron.

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je Kisindžerova posvećenost transatlanskom prijateljstvu između SAD i Njemačke bila značajna i da je uvijek ostao blizak svojoj rodnoj zemlji, Njemačkoj.

Kisindžer je rođen 1923. godine u njemačkom Firtu.

Šolc je istakao da je svijet izgubio velikog diplomatu.

Bio je briljantan um koji je određivao tok nekih od važnih događaja 20. vijeka, naveo je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, ocijenivši ga kao "stratega sa pažnjom na najsitnije detalje".

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su strategija i izvrsnost Henrija Kisindžera u diplomatiji oblikovali globalnu politiku tokom 20. vijeka.

- Njegov uticaj i naslijeđe nastaviće da ođekuju i u 21. vijeku - ocijenila je Fon der Lajenova.

Bivši predsjednik SAD DŽordž Buš rekao je da je Amerika izgubila jednog od najsamostalnijih i najprepoznatljivijih glasova po spoljnim pitanjima.

- Dugo sam se divio čovjeku koji je kao mladić pobjegao od nacista, iz jevrejske porodice, a onda se borio protiv njih u vojsci SAD -  kazao je Buš.

Kisindžer je bio visoki američki državnik tokom predsjedničkih mandata Ričarda Niksona i DŽeralda Forda, a vodio je spoljnu politiku kada su se SAD povlačile iz Vijetnama i uspostavljale diplomatske odnose sa Kinom, navodi AP.

Bivši američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da je Kisindžer ostavio neizbrisiv trag u američkoj i svjetskoj istoriji.

- Uvijek ću biti zahvalan za njegove savjete i pomoć dok sam bio sekretar. Uvijek me je podržavao, informisao, njegova mudrost me je načinila boljim i spremnijim nakon svake naše konverzacije - napisao je Pompeo.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da je Kisindžer "istinski stvorio standarde za sve koji su u ovom poslu" i da je bio "vrlo privilegovan što ga je stariji kolega savjetovao mnogo puta, kao i prije mjesec dana".

- Ima malo ljudi koji su bili bolji studenti istorije od njega, a još manje njih je oblikovalo istoriju naspram Henrija - rekao je Blinken.