latinica  ћирилица
30/11/2023 |  14:43 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Povodom Svjetskog dana borbe protiv HIV-a besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na UKC

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske sutra će, povodom Dana borbe protiv HIV/AIDS-a, za zainteresovane građane biti organizovano besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje.
UKC Srpske - Foto: RTRS
UKC SrpskeFoto: RTRS

Svi zainteresovani mogu doći u savjetovalište Klinike za infektivne bolesti, u prizemlju, ambulanta broj tri od 9 do 19 časova".

Prvi decembar je Svjetski dan borbe protiv HIV-a i obilježava se svake godine, radi podizanja svijesti o HIV infekciji.

U Republici Srpskoj je u ovoj godini prijavljeno je 11 oboljelih od HIV/AIDS-a, a od posljedica ove bolesti umrlo je jedno lice, izjavila je načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir povodom 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

Vukmirova je napomenula da je u Republici Srpskoj od 2002. godine registrovano 186 oboljelih od HIV/AIDS-a, a umrlo je 31 lice.

Ona je navela da je u 2023. godini prijavljeno pet slučajeva HIV-a i šest AIDS-a.

Najveći broj oboljelih pripada uzrasnoj grupi od 30 do 49 godina, a od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 58 odsto je homoseksualne/biseksualne orijentacije, a nešto manji broj pripada heteroseksualnoj.

- U Republici Srpskoj se u kontinuitetu provodi epidemiološki nadzor, liječenje visokoaktivnom antiretrovirusnom terapijom, kao i psihosocijalna podrška osoba sa HIV/AIDS-om - rekla je Vukmirova.