latinica  ћирилица
30/11/2023 |  15:18 | Autor: TANЈUG

Pronađena Botičelijeva slika vrijedna 100 miliona evra, zaboravljena 50 godina (FOTO)

Slika Sandra Botičelija za koju se vjerovalo da je zaboravljena više od 50 godina nakon što je nestala iz italijanskog državnog registra, pronađena je u porodičnoj kući u blizini Napulja.
Ilustracija (Foto: EPA/MARCO BUCCO) -
Ilustracija (Foto: EPA/MARCO BUCCO)

Umjetničko djelo, koje datira iz 15. vijeka i za koje se vjeruje da vrijedi oko 100 miliona evra, prvobitno je bilo smješteno u crkvi u gradu Santa Marija la Karita, prije nego što je povjereno lokalnoj porodici koja ga je generacijama čuvala u privatnoj rezidenciji.

Iz nepoznatih razloga, jedna od posljednjih slika italijanskog renesansnog majstora, najpoznatijeg po djelima "Rođenje Venere" i "Proljeće", tada je nestala iz državnog registra, pa se vjerovalo da je potpuno izgubljena, prenosi Gardijan.

Slika je u lošem stanju, sa brojnim abrazijama i hromatskim izmjenama izazvanim oksidacijom lakova. Platno će sada biti podvrgnuto opsežnim restauratorskim radovima u nadi da će konačno moći da se vidi u javnosti.

Masimilijano Kroče iz komande karabinjera za zaštitu kulturnog nasljeđa Napulja rekao je da su vlasti posljednji put pregledale privatnu rezidenciju u kojoj je čuvana Botičelijeva slika prije više od 50 godina.

- Od tada je, neobjašnjivo, vlast na nju zaboravila. Nakon istraživanja koje radove treba provjeriti, shvatili smo da se Botičelijeva slika nalazi u privatnoj kući više od 50 godina - rekao je on.

Prema njegovim riječima, karabinjeri istražuju da li slika zaista pripada porodici koja je čuvala više od jednog vijeka.

- Ako utvrdimo da porodica koja je posjedovala sliku nije imala pravo da je zadrži, onda će ona preći u ruke države. U suprotnom, mogla bi da ostane vlasništvo porodice, ali da bude izložen u muzeju zbog veće bezbjednosti - objasnio je Kroče.

Naveo je da slika ove vrste, uprkos tome što je uvrštena u djela italijanske države od javnog interesa, može biti u vlasništvu pojedinca sve dok on može da garantuje njenu bezbjednost, očuvanje i njegu.

Istoričar umjetnosti Pepe Di Masa rekao je da je pronađena slika jedno od Botičelijevih omiljenih djela jer je Madona koju prikazuje inspirisana Simonetom Kataneo Vespuči, umetnikovom muzom i ljubavnicom, koja je umrla u 23. godini.

Botičeli je sliku poklonio papi Sikstu IV, koji ju je potom predao maloj seoskoj crkvi Santa Marija dela Gracie, u opštini Santa Marija la Karita u Napulju. Papi je u to vrijeme nedostajalo novca, pa je sliku poklonio crkvi da bi stekao naklonost porodice Mediči, koja je kupila imanje u napuljskom selu da bi se bavila vinogradarstvom.