latinica  ћирилица
30/11/2023 |  15:30 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

U Beogradu otvoren 17. Sajam etno- hrane i pića; Predstavljeni i proizvodi iz Srpske (VIDEO)

U Beogradu je otvoren 17. Sajam etno- hrane i pića, koji je okupio više od 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona. Ovo je bila prilika i za predstavljanje proizvoda iz Republike Srpske.
Sajam Etno-hrane i pića u Beogradu (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Sajam Etno-hrane i pića u Beogradu (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Sajam etno-hrane i pića predstavlja raznolikost i autentičnost gastronomskog nasljeđa, kroz tradicionalna jela, specijalitete i specifična pića, spremana po starim receptima. Među njima su i proizvodi iz Semberije.

- Mi imamo značajnih proizvođača u oblasti mljekarske industrije, u oblasti mesne industrije, značajnih proizvođača u oblasti prehrambene industrije sa preradom voća i povrća - kaže Stevo Savić predsjednik Područne privredne komore Bijeljina.

Pažnju privlače i tradicionalni hercegovački proizvodi, veoma traženi u srpskoj prestonici.

- Sir iz mješine, naravno torotan, vina, rakije. Imamo tu još čajeva dosta, veliki izbor krema, prirodnih krema na bazi smilja, med, sirća balzamika, divljeg nara, sokovi, džemovi - rekao je Davorin Danilović, Stara hercegovačka kuća.

Aleksandra Delić iz Hercegovačke radionice iz Trebinja navela je da su najviše izložili proizvode od smilja.

- Imamo negdje čak i svoju pastu za zube, i proizvode divljeg nara i to su proizvodi koji se najviše traže ovdje - dodala je ona.

Mali proizvođači čuvaju od zaborava i oživljavaju stare recepte i tradicije, pa je i potražnja za specifičnim napitkom vodnjika, iz užičkog kraja, koji je, kažu, kraljica imuniteta.

- Pravi se isključivo od izvorske vode u koju se ubacuje divlje voće. Mi ubacujemo sedam vrsta divljeg voća – divlja jabuka, divlja kruška, dren, trnjina, glog, šipurak, kleka - naveo je Predrag Simić, selo Bioska kod Užica.

Proizvođači su pozvani da zaštite geografsko porijeklo proizvoda . Organskom proizvodnjom se, kažu, u Srbiji bavi 7.000 poljoprivrednih gazdinstava.

- Iz godine u godinu njihov izvoz raste, da je prošle godine dostigao čak 68,5 miliona evra - istakla je Јelena Tanasković ministar poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.

Uz tradicionalna jela i pića, na sajmu koji traje do 3. decembra može se probati i pivo od bundeve ludaje ili proizvodi od crnog bijelog luka.