latinica  ћирилица
30/11/2023 |  15:50 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Deđanski: Kisindžer obilježio jednu veliku epohu (VIDEO)

Politički analitičar Stevica Deđanski rekao je da je diplomata Henri Kisindžer obilježio jednu veliku epohu u američkoj diplomatiji, pogotovo u odnosima s Kinom.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

- Nekoliko je mislilaca na Zapadu i Istoku koji zavređuju pažnju, a na Zapadu je, pored Zbignjeva Brežinskog, Samjuela Hantingtona i Frensisa Fukujame, to i Henri Kisindžer. Često se citira njegova rečenica "Teško je biti američki neprijatelj, a još teže biti prijatelj" - rekao je Deđanski za RTRS.

On je istakao da Kisindžer zaslužuje da ostane upamćen i ima zapaženo mjesto u istoriji.

- Njegova riječ je uvijek imala težinu, čak i kasnije, kad nije imao zvaničnu funkciju - rekao je Deđanski.

On je dodao da nijedan američki diplomata neće priznati da je Amerika napravila grešku u BiH, čak i ako se ne bavi aktivno diplomatijom, pa tako ni Kisindžer to nije učinio.

- Svi oni znaju da je napravila grešku i da nije trebalo da se svrstava, kao što i mi znamo, ali neće to nikad reći - rekao je Deđanski.

Henri Kisindžer, moćni diplomata čija je uloga savjetnika za nacionalnu bezbjednost i državnog sekretara pod dva predsjednika ostavila neizbrisiv trag u spoljnoj politici SAD i donijela mu kontroverznu Nobelovu nagradu za mir, preminuo je u 101. godini.

Kisindžerova firma za geopolitičko savjetovanje Kisindžer asošijejts saopštila je da je on umro u svom domu u Kontektikatu, ne navodeći više detalja.

Kisindžer će biti sahranjen u krugu porodice, a kasnije će u Njujorku biti održana javna komemorativna služba.