latinica  ћирилица
30/11/2023 |  16:57 | Autor: SRNA

Abas se založio za puni prekid vatre

Palestinski predsjednik Mahmud Abas založio se na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom za jačanje sadašnjeg primirja i postizanje punog prekida vatre u Pojasu Gaze, prenijela je palestinska novinska agencija Vafa.
Sastanak Blinkena i Abasa (Foto: EPA-EFE/NASSER NASSER) -
Sastanak Blinkena i Abasa (Foto: EPA-EFE/NASSER NASSER)

U saopštenju se navodi da je Abas tokom razgovora u Ramali "ukazao na potrebu jačanja sadašnjeg primirja u Pojasu Gaze da bi se postigao potpuni prekid vatre i okončala "izraelska agresija na palestinski narod".

Abas je ukazao na značaj velikog povećanja isporuke humanitarne pomoći palestinskoj enklavi, posebno lijekova, hrane, vode i goriva, kao i "podrške ponovnom otvaranju bolnica u Pojasu Gaze radi liječenja hiljada ranjenih".

Palestinski predsjednik rekao je da odbacuje izraelsku politiku i pozvao SAD da intervenišu da bi "spriječile protjerivanje palestinskog naroda sa njegove zemlje".

Abas je ukazao i na nemogućnost prihvatanja bilo kakvih planova izraelskih vlasti "da odvoje Pojas Gaze /od Zapadne obale/, koji je sastavni dio palestinske države", prenio je TASS.

Abas se založio da palestinska država postane punopravna članica UN i da se održi međunarodna mirovna konferencija.

On je istakao da se "mir može postići samo provođenjem odluke o uspostavljanju dvije nezavisne države, uključujući palestinsku".

Prema Abasovim riječima, "svako vojno rješenje /palestinskog pitanja/ pokazalo se neodrživim i neće moći da osigura bezbjednost i stabilnost u regionu".