latinica  ћирилица
30/11/2023 |  17:21 ⇒ 18:25 | Autor: TANЈUG

Obraćanje Dačića u Skoplju: Srbi na KiM ugroženi i diskriminisani

Prvi potpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Skoplju, tokom obraćanja na Ministarskom savjetu OEBS-a, da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa sve ozbiljnijim oblicima institucionalne i vjerske diskriminacije, ugroženom bezbjednošću i ekonomskom neizvjesnošću.
Ivica Dačić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ivica Dačić (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Pomenuću samo neke od aktuelnih problema sa kojima se naš narod na Kosovu i Metohiji suočava. Pravo na glasanje i učešće na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji im je oduzeto od strane privremenih institucija samouprave u Prištini. Nedavno je došlo i do neodgovornog pomjeranja spomen ploče srpskim vojnicima u Prištini - rekao je Dačić.

Kako je naveo, bezbjednosna situacija u Pokrajini predstavlja razlog za duboku zabrinutost.

- Smatram da jedino snažno međunarodno prisustvo, koje poštuje međunarodna pravna dokumenta, može garantovati bezbjednost za sve građane u Pokrajini. Uprkos upornom odbijanju Prištine da ispuni svoje davno preuzete obaveze, Beograd ostaje privržen procesu dijaloga, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije i očekuje da će svi do sada dogovoreni sporazumi biti bez daljeg odlaganja sprovedeni - istakao je Dačić.

Komentarišući navode da je Albanija tražila da Kosovo bude član OEBS-a, Dačić je rekao da Kosovo nikada neće postati članica OEBS-a "jer se u toj organizaciji, srećom, odlučuje konsenzusom".

- Kosovo nikad neće moći da postane članica OEBS-a zato što se Srbija sa tim neće saglasiti - poručio je Dačić.

Kako je rekao, danas je mnogo puta u Skoplju pomenuto pitanje teritorijalnog integriteta, ali Srbija ne može da prihvati da je važniji teritorijalni integritet Ukrajine ili bilo koje druge zemlje od teritorijalnog integriteta Srbije.

- Licemjerno je da neko ovdje govori o potrebi da se zaštiti princip teritorijalnog integriteta i da se otvoreno predlaže narušavanje principa teritorijalnog integriteta Srbije - naveo je Dačić.