latinica  ћирилица
30/11/2023 |  19:02 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

U gazdinstvu "Starčević" kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem (VIDEO)

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.
Pametni plastenik - Foto: RTRS
Pametni plastenikFoto: RTRS

Na poljoprivrednom gazdinstvu Јugoslava Starčevića, u dobojskom Mali Prnjavor, počeo je s primjenom novi sistem biološke proizvodnje povrća zasnovan na proizvodnji ribe.

Paprika i zelena salata u dva plastenika po 500 kvadrata biće prvi put kod nas proizvedena uz korišćenje kineske tehnologije. Riječ je o čistoj biološkoj proizvodnji, bez dodavanja vještačkih gnojiva. Mozak pametne plasteničke proizvodnje je mašina dopremljena iz Kine, koja uz pomoć senzora sve sama radi i dozira. Uzima vodu iz jezera, puni rezervoare, a potom vodom iz ribnjaka, bogatom aminokiselinama i gnojivom, prihranjuje biljke.

Јugslav Starčević, poljoprivrednik iz Malog Prnjavora, kaže da bi, inače, tu otpadnu vodu morali da ispuštaju, a i veliki su nameti na otpadne vode.

- Mi tu vodu ne bacamo u okolinu, već dajemo biljkama, u suštini u jednom procesu proizvodimo dva proizvoda - kaže on.

Uskoro će biti instalirana i nova oprema za horizontalnu proizvodnju jagode u plastenicima. Sve je veliki izazov, ali bi trebalo da olakša rad i poveća prinose.

Starčević pojašnjava, da je u jednom ciklusu moguće proizvesti sedam do osam tona paprike, oko tri tone jagode, tj. od 15 do 20 tona u dva plastenika i oko pet tona ribe godišnje.

Projekat je realizovan na osnovu saradnje Kineske fondacije za mir i razvoj i Udruženja prijateljstva Kine i BiH, uz posredovanje Ambasade Kine i Grada Doboja.

Miao Dake, zamjenik ambasadora NR Kine, rekao je da u ovoj oblasti Kina ima iskustvo i ljudske resurse, te da želi putem ovog pionirskog projekta da prenose moderno znanje u druge zemlje, a ovog puta u BiH.

Faruk Borić, predsjednik Udruženja prijateljstva između BiH i Kine, rekao je da će pratiti kako se ovaj projekat razvija, te da će udruženje kao neka vrsta nadzornog organa pomoći u saradnje dvije države.

- Nastojaćemo da u budućnosti ovakvih projekata bude još više - istakao je on.

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Starčević jedno je od najvećih proizvođača plasteničkog povrća. Na 10.000 kvadrata plastenika godišnje mogu da proizvedu oko 100 tona povrća.