latinica  ћирилица
30/11/2023 |  19:11 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

Festival šumadijskih vina u Banjaluci; 17 vinara iz predstavilo više od 80 vrsta vina (VIDEO)

U Banjaluci Festival šumadijskih vina. Održan je u Područnoj privrednoj komori u okviru projekta, koji realizuje Udruženje proizvođača vina sa zaštićenim geografskim porijeklom Šumadija.
Centar za razvoj porodičnih firmi - Foto: RTRS
Centar za razvoj porodičnih firmiFoto: RTRS

17 vinara iz Šumadije predstavilo je više od 80 vrsta vina. Banjaluka je posljednja stanica Karavana šumadijskih vina, koji je već bio u Tivtu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu. Tako je uz šljivu i rakiju Šumadija svijetu ponudila i najbolja vina.

- Sutra u Kragujevcu imamo lansiranje prve srpske šljivovice zaštićenog geografskog porijekla. Јedna sjajna vest, koja se poklapa sa godinu dana od kada je UNESKO registrovao proizvodnju srpske šljivovice kao nematerijalno kulturno nasleđe - rekao je nenad Popović direktor Regionalne agencije za ekonomsk i razvoj Šumadije i Pomoravlja

Saša Novakković predsjednik Udruženja proizvođača vina Šumadija naveo je da sa niza najprestižnijih svjetskih takmičenja u Šumadiju stižu najprestižnije nagrade.

- To je potvrda da smo na pravom putu, a da smo mi, šumadijski vinari počeli konačno da sanjamo san, koji smo započeli prije neki 10 godina - dodao je on.

Ovakvi projekti otvaraju prostor za saradnju Udruženja vinara Srpske i Srbije .

- Nama je stalo i već smo na neki način dogovorili da vinari iz Repblike Srpske sa udruženjem vinara iz Šumadije potpiše jedan sporazum o saradnji - rekao je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Saša Lalić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske istakao je da je "Republika Srbija je nama matica i neko ko je u specijalnim i paralelnim vezama u cjelokupnoj poljoprivredi, naš oslobnac, okosnica i po pitanju izvoza i uvoza i po pitanju plasmana."

Održane su i diskusije o razvoj teritorijalnog identiteta Šumadije kroz podršku sektorima proizvodnje vina i rakije.