latinica  ћирилица
30/11/2023 |  19:17 ⇒ 19:17 | Autor: SRNA

Sveštenik Staniša Arsić u Rakitnici naišao na zaključanu crkvu (FOTO)

Sveštenik Eparhije raško-prizrenske Staniša Arsić posjetio je danas u pratnji tzv. kosovske policije oskrnavljeni Hram Svetog arhanđela Mihaila u Rakitnici kod Podujeva i naišao na zaključanu crkvu, saopšteno je iz Eparhije.
Sveštenik Staniša Arsić u Rakitnici (Foto: @EparhijaKIM) -
Sveštenik Staniša Arsić u Rakitnici (Foto: @EparhijaKIM)

- Sveštenik Arsić je ustanovio da su nakon paljevine i rušenja južnog zida na hramu još prije nekoliko godina bez ičije dozvole vršeni građevinski radovi. On je pokušao da uđe u crkvu, ali su vrata zaključana velikim novim katancem i okovima koji su ugrađeni u kameni dovratnik i stara drvena vrata koja imaju svoju bravu - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su sa sjeverne strane na glavnom dijelu crkve polomljena stakla na prozoru i kroz njega se jedino može vidjeti dio unutrašnjosti i epitrahilj koji je ostao, nakon provale i navodnog služenja samozvanog sveštenika Nikole DŽufke i Kristijana Zagalija, takođe lažnog sveštenog lica iz Albanije koga je DŽufka proglasio za sveštenika.

- U trnju pored trotoara ispod prozora odloženi su ostaci malih bijelih svijeća koje se koriste za dekoraciju i vjerovatno su korišćeni u "obredu" koji je obavljen juče u provaljenom hramu - naveli su iz Eparhije.

Otac Staniša se pomolio ispred zatvorenih vrata i na gomili slomljenih ploča i cigala pronašao dio dovratnika iz unutašnjosti hrama na kom se nalaze ornamenti i ćirilična slova.

- Iako rijetki posljeratni izvještaji govore o starom groblju oko crkve i dva očuvana krsta, danas ih nije bilo moguće pronaći - dodaje se u saopštenju.

Mediji su ranije izvijestili o aktivnostima samozvanog sveštenika DŽufke uz fotografije iz srpske svetinje gdje se on sa grupom ljudi fotografisao u svešteničkoj odeždi i sa zastavom "velike Albanije".

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je upad lažnog sveštenika Nikole DŽufka, državljanina Albanije, sa grupom građana u crkvu Svetog Arhangela Mihaila u selu Rakitnici kod Podujeva grubi nasrtaj na imovinu Srpske pravoslavne crkve s ciljem širenja etničke i vjerske mržnje i nestabilnosti na prostoru Kosova i Metohije.

Iz Eparhije su najavili da će zbog nasilne provale i zloupotrebe objekta SPC podnijeti krivičnu prijavu protiv DŽufke i tražiti da policija razjasni okolnosti učešća predstavnika opštine Podujevo u ovom krivičnom činu.

Eparhija raško-prizrenska ukazala je da je DŽufka građanin Albanije iz Elbasana i nije svešteno lice, već se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, o čemu je javnost obavijestila kanonska Pravoslavna crkva Albanije.

Rakitnica je nekada bila srpsko selo, ali su se posljednje srpske porodice iselile poslije srpsko-turskog rata 1878. godine.

U selu je očuvana stara crkva posvećena Svetom arhanđelu Mihailu ljetnjem, koju Albanci iz sela zovu Kiša Lazarit – Lazareva crkva jer je, po predanju, nakon Kosovskog boja u njoj zanoćilo tijelo srpskog kneza Lazara kada je prenošeno iz Prištine u manastir Ravanicu.

U crkvi se povremeno služilo dok preostalo srpsko stanovništvo u okolnim selima i Podujevu nije protjerala teroristička OVK 1999. godine.