latinica  ћирилица
30/11/2023 |  20:32 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Audio-vizuelni centar Srpske predstavio brošuru sa više od 100 mapiranih filmskih lokacija u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

Audio-vizuelni centar Republike Srpske predstavio je večeras u Banjaluci brošuru sa više od 100 mapiranih filmskih lokacija u Srpskoj i Uredbu o uslovima i postupku dodjele podsticajnih sredstava investitoru koji u Republici proizvodi audio-vizuelno djelo.
Snimaj u Srpskoj! (foto: instagram.com/audio_vizuelni_centar_rs) -
Snimaj u Srpskoj! (foto: instagram.com/audio_vizuelni_centar_rs)

Večerašnja svečanost u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u čije ime je prisutne pozdravila njegov izaslanik Sonja Davidović.

- Srpska je pogodno područje za razvoj filmske produkcije i da vjera u mlade ljude, profesionalce u svom poslu, kojima je i data mogućnost da rukovode Audio-vizuelnim centrom Republike Srpske dala je rezultat - istakla je Davidovićeva.

Navela je da će na tom putu institucije Republike Srpske biti podrška Audio-vizuelnom centru.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da očekuje veće zanimanje stranih producenata za Republiku Srpsku kao filmsku destinaciju i navela da je jedan od važnijih zadataka Audio-vizuelnog centra da radi na promociji filmskih lokacija i pruži na uvid javnosti ključne aspekte nove uredbe.

U brošuri "Osjeti, doživi, zabilježi" mapirane su lokacije širom Srpske sa fotografijama i svim potrebnim informacijama za potencijalne investitore, te da je od danas u primjeni i njena digitalna verzija - rekla je 
direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić.

      View this post on Instagram

A post shared by Audio-vizuelni centar Republike Srpske (@audio_vizuelni_centar_rs)

Ona je rekla da večerašnji događaj treba shvatiti kao prekretnicu u razvoju filmske industrije u Republici Srpskoj i da očekuje da će razultati vrlo brzo biti vidljivi.

Filmski i televizijski scenarista i nekadašnji direktor Filmskog centra Srbije Boban Јevtić rekao je da su brošura i uredba koje su večeras predstavljene preduslov da potencijalni investitori dođu da snimaju u Srpskoj.