latinica  ћирилица
01/12/2023 |  06:51 ⇒ 10:51 | Autor: RTRS

Poplašen: BiH - kompozicija međusobno nespojivih ideja

Dejtonski sporazum je postavljen tako da bi definisao vlast na jednom protektoratu. Nema tamo ni "s" od slobodnog života naroda koji žive u BiH. To je jedna kompozicija međusobno nespojivih ideja koja traje onoliko pod prisustvom sile koja obezbjeđuje opstanak te zajednice, poručio je bivši predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen.
Granica postoji - Foto: Ustupljena fotografija
Granica postojiFoto: Ustupljena fotografija

Bivši predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen, kojeg je svojevremeno smijenio visoki predstavnik u BiH, poredio je tadašnja dešavanja i prijetnje i sudski proces koji se vodi protiv predsjednika Srpske Milorada Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

- Sve je to najdirektnije rečeno jedna karikatura. Nekih paralela ima. Ima i nekih inovacija. Najprije ja bih rekao da i onomad i sada to nije ovlašćenje visokog predstavnika. To je izmišljeno. Ne može se čak podvesti ni pod bonska ovlašćenja. Nekada je visoki predstavnik imenovan kroz neku proceduru. Sada i nemamo visokog predstavnika. Ipak je to tragikomično -  zaključio je Poplašen gostujući u drugoj epizodi podkasta "Granica postoji" koji se emituje svakog petka u 18 časova.

Podkast "Granica postoji" je nastavak aktivnosti podrške institucijama Republike Srpske iskazanim kroz narodne proteste koji su 17 puta organizovani na granici između Republike Srpske i susjedne FBiH.