latinica  ћирилица
01/12/2023 |  08:55 ⇒ 08:59 | Autor: SRNA

Poziv mljekarima da podnesu zahtjev za isplatu premije

Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora pozvalo je danas poljoprivredne proizvođače da u narednih sedam dana podnesu zahtjev za premiju za mlijeko.
Žarko Tubin - Foto: SRNA
Žarko TubinFoto: SRNA

Načelnik ovog odjeljenja Žarko Tubin rekao je da danas stupa na snagu Pravilnik za realizaciju projekta "Premija po litru proizvedenog i prodatog kravljeg mlijeka" i da se zahtjevi mogu podnijeti do 8. decembra, a da pravo imaju poljoprivrednici koji proizvodnju mlijeka obavljaju na području grada, koji mlijeko predaju u jednu od mljekara registrovanih u BiH i upisani su u registar poljoprivrednih gazdinstava.

- Obračun premija po ovom osnovu isplaćivaće se tako da će proizvođači koji proizvedu do 50.000 litara mlijeka dobijati do četiri feninga po proizvedenom litru, oni koji proizvode između 50.000 i 150.000 litara mlijeka dobijaće tri feninga po litru, a oni koji proizvode više od 150.000 litara mlijeka po dva feninga - rekao je Tubin novinarima u Prijedoru.

On je naveo da, osim ovog poziva, grad Prijedor u sektoru mljekarstva izdvaja podsticajna sredstva i za uzgoj steonih junica i muznih grla.

- U toku godine po ovom osnovu smo imali oko 70 zahtjeva, a ukupno će biti izdvojeno više od 100.000 KM i sredstva će uskoro biti isplaćena poljoprivodnim proizvođačima - rekao je Tubin.

Prema njegovim riječima, u Prijedoru ima sedamdesetak proizvođača mlijeka koji ukupno proizvode oko osam miliona litara mlijeka godišnje.