latinica  ћирилица
01/12/2023 |  11:23 | Autor: Glas Srpske

Јovanović: Da su slušali Kisindžera, ne bi bilo problema u BiH

Bivši diplomata, Vladislav Јovanović, smatra da današnjih problema u BiH ne bi bilo da je administracija bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona slušala savjete Henrija Kisindžera, moćnog diplomate koji je juče preminuo u stotoj godini.
Vladislav Јovanović - Foto: RTRS
Vladislav ЈovanovićFoto: RTRS

Prema riječima Јovanovića, viši nivo razumijevanja prilika, koji je Kisindžer iskazivao u vezi sa prostorom nekadašnje Јugoslavije, sasvim izvjesno je plod činjenice da je rođen u Bavarskoj, gdje je, uostalom, i stasao, kao i činjenice da se posvećeno bavio istorijom ove regije.

Otkriva kako je imao priliku da upozna Kisindžera, ističući da se radilo o jednom, prije svega, realnom političaru, čijim su odlaskom SAD izgubile nekoga ko je vjerovao u dijalog i kompromis.

- Sve što je rađeno tokom devedesetih na prostorima Balkana, on nije odobravao. Imao je sasvim drugačije mišljenje kako sve to rešiti, a da pri tome to bude i trajno, a ne privremeno. Nažalost, tadašnja Klintonova administracija nije videla toliko daleko koliko on, što ga je krasilo kroz čitavu njegovu političku karijeru. Uostalom, i ovo danas što se dešava na ovim prostorima ukazuje ko je bio u pravu. Treba pročitati neke od njegovih knjiga, pogotovo političari, donosioci odluka. On je u njima sve lepo objasnio, ali i ukazao na potencijalne opasnosti i eventualna rešenja. Da su ga slušali, ne bi bilo današnjih problema u BiH, ali i na Kosovu, ne bi bilo ni rata u Ukrajini, ali ni američko-kineskih tenzija - navodi Јovanović.