latinica  ћирилица
01/12/2023 |  11:40 ⇒ 16:04 | Autor: RTS

Vučić na Samitu lidera o klimatskim promjenama u Dubaiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje u Dubajiu na Samitu lidera o klimatskim promenama KOP28. Pre otvaranja Samita, brojni sastanci sa svetskim zvaničnicima.
Predsjednik Vučić i premijer Indije (foto:instagram.com) -
Predsjednik Vučić i premijer Indije (foto:instagram.com)

Vučić ukazao je da se Samit održava u senci velikih globalnih sukoba i previranja, dok izazovi u očuvanju planete, kao jedinog doma za sve nas, postaju sve veći.

- Srbija ozbiljno pristupa ovim pitanjima i spremna je da doprinese svim inicijativama koje za cilj imaju efikasnu energetsku tranziciju, veću i ravnomjerniju inkluzivnost u upravljanju klimatskim promjenama, kao i odgovorno postupanje u upotrebi fosilnih goriva i emisiji ugljenika - naveo je Vučić.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Istakao je da Srbija ostaje privržena politici zelene agende u koju će dodatno ulagati, svjesna da sve ono što radimo danas, ostaje kao zalog generacijama koje dolaze.

Vučića su dočekali domaćini ovogodišnjeg Samita, šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i generalni sekretar Antonio Guteres.

Pred ceremoniju otvaranja Samita lidera, Vučić se sastao sa predsjednikom Poljske Andžejom Dudom, ministrom spoljnih poslova UAE šeikom Abdulom bin Zajedom, kraljem Bahreina Hamadom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, predsjednicom Mađarske Katalin Novak, kao i sa generalnim sekretarom NATO Јensom Stoltenbergom.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Vrijeme je za konkretne akcije, jer moramo da djelujemo brzo i efikasno. Srbija je uvijek spremna - napisao je Vučić na Instagramu buduchnostsrbijeav.

Vučić se sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom

- Izuzetno važan i dobar razgovor sa Šarlom Mišelom. Razgovarali smo o svim strateškim pitanjima od značaja za Srbiju i Evropu. Uvjeren sam da će Srbija u godinama koje su pred nama otvoriti vrata punopravnog članstva u EU - naveo je Vučić na instagram nalogu buduchnostsrbijeav.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Vučić se sastao i sa predsjednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o najvažnijim temama i ponovio poziv da posjeti Srbiju.

Razgovarao je i sa direktorkom MMF-a Kristalinom Georgievom, predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar i premijerkom Danske Mete Frederiksen.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Ove godine u Dubajiu se bilježi rekordan broj čelnika država i vlada, 170 učesnika, što do sada nijedan KOP samit nije imao.

Nakon dolaska svih zvanica, uslijediće svečana ceremonija otvaranja Samita lidera i to govorom predsjednika UAE, šeika Bin Zajeda. Potom će se prisutnima obratiti i ostali učesnici, među kojima je i Vučić.

Skoro svi lideri svijeta su u Dubaiju, izuzev američkog predsjednika DŽozefa Bajdena, predsjdnika Palestine Mahmuda Abasa i pape Franje, koji je učešće otkazao iz zdravstvenih razloga.

Na marginama Samita, Vučić će imati i niz bilateralnih sastanaka sa brojnim visokim zvaničničima.