latinica  ћирилица
01/12/2023 |  12:13 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

U Hrvatskoj počela izrada geodetskog snimka, prvi dokument u procesu gradnje odlagališta

U Hrvatskoj je počelo geodetsko snimanje lokacije na Trgovskoj gori za smještaj centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada radi pripreme idejnog i glavnog projekta, te dobijanja lokacijske i građevinske dozvole.
Trgovska gora - Foto: Agencije
Trgovska goraFoto: Agencije

Geodetsko snimanje postojećeg stanja počelo je 29. novembra, saopšteno je danas iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Iz Fonda, čije je sjedište u Zagrebu, objasnili su da je geodetski snimak osnovni dokument za izradu svih projekata koji slijede pri projektovanju građevina.

- Snimak izrađuje firma "Geodezija i projektovanje" na osnovu sprovedenog postupka javne nabavke - saopšteno je iz Fonda.

Geodetski snimak obuhvatiće katastarsku opštinu i sve pripadajuće katastarske čestice koje obuhvata lokacija, a izrađuje se u promjeru 1:100, 1:200 ili 1:500 sa preciznošću za 1:200 za sve nadzemne i podzemne građevine i infrastrukturu, naročito potporni zidovi, kanali, propusti i slično, nisko i visoko zelenilo i ostali elementi zatečeni u prostoru, u skladu sa Zakonom o građenju.

Planirano je da geodetski snimak bude završen do kraja godine.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nukearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH, što je izazvalo strah kod građana 13 opština u slivu rijeke Une.

Prema Nacionalnom programu sprovođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koji je Vlada Hrvatske donijela krajem 2018. godine, Trgovska gora i kasarna Čerkezovac predviđeni su kao lokacija dugoročnog skladišta tog otpada, čemu se protivila BiH i Republika Srpska.