latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:03 ⇒ 13:17 | Autor: TANЈUG

SAD uvodi vize izraelskim ekstremistima na Zapadnoj obali

Sjedinjene Američke Države će u narednih nekoliko nedjelja uvesti zabranu izdavanja viza za izraelske ekstremističke doseljenike koji učestvuju u nasilju protiv palestinskih civila na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je jedan visoki zvaničnik Stejt departmenta.
Američka zastava (Foto: EPA/ETIENNE LAURENT) -
Američka zastava (Foto: EPA/ETIENNE LAURENT)

Prema riječima tog zvaničnika koji je želio da ostane anoniman, američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ratnim kabinetom obavijestio izraelske vlasti da će SAD preduzeti svoje akcije protiv određenog broja ljudi, prenio je Rojters.

Zapadna obala, jedna od teritorija gdje Palestinci žele državu, prošla je kroz povećanje nasija prethodnih mjeseci nakon širenja jevrejskih naselja i skoro decenije ćorsokaka u mirovnim procesima pod okriljem SAD, podseća britanska novinska agencija.

Nasilje, koje je ove godine najveće u prethodnih 15 godina, povećalo se otkako je Izrael napao Pojas Gaze, kao odgovor na smrtonosni napad militantnog Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

SAD su nekoliko puta ponovile da su zabrinute zbog sve većeg nasilja na Zapadnoj obali, rekavši da to mora da prestane.
Američki predsjednik DŽozef Bajden je u komentaru od 18. novembra u Vašington postu upozorio da će Vašington preduzeti mjere protiv nasilnika.

- Rekao sam izraelskim liderima da ekstremističko nasilje protiv Palestinaca na Zapadnoj obali mora da prestane i da oni koji vrše nasilje moraju da snose odgovornost. SAD su spremne da preduzmu mjere, uključujući i zabranu izdavanja viza ekstremistima koji napadaju civile na Zapadnoj obali - napisao je tada Bajden.

Zvaničnik Stejt departmenta koji je želio da ostane anoniman, rekao je da Vašington želi da Izrael procesuira nasilnike, ali da se taj korak još nije dogodio, dodajući da bi zabrane viza mogle da uslijede narednih nedjelja.

Podaci UN pokazuju da su se od 7. oktobra dnevni napadi na Zapadnoj obali više nego udvostručili.