latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:21 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Poslanici NSRS 12. decembra o zakonima o referendumu i imunitetu (VIDEO)

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za 12. decembar redovnu sjednicu republičkog parlamenta, a na njoj bi, pored ostalog, trebalo da se raspravlja o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2024. godinu, a koji je danas usvojen na sjednici Vlade Srpske.
Kolegijum NSRS - Foto: RTRS
Kolegijum NSRSFoto: RTRS

Na Sedmoj redovnoj sjednici bi trebalo da se raspravlja i o Nacrtu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, ali i o Nacrtu zakona o imunitetu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Nacrtom zakona o imunitetu Srpske, koji će biti razmatran 12. decembra, predviđeno da se isključivo štite akti parlamenta Repubike Srpske da bi mogli biti dprovođeni, a nije riječ ni o kakvoj zaštiti političkih funkcionera.

- Ovaj nacrt zakona štiti akte Narodne skupštine Republike Srpske da bi mogli biti sprovođeni. Mi koji ih izglasavamo imamo imunitet, a oni koji ih sprovode u ovom momentu takav imunitet nemaju - rekao je Stevandić nakon sjednice Kolegijuma.

Govoreći o Nacrtu zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, koji će biti razmatran na istoj sjednici, Stevandić je rekao da je ovim aktom predviđeno da nadpolovična većina izašlih građana odlučuje o referendumu, a ne nadpolovična većina upisanih građana.

Kada je riječ o Prijedlogu budžeta za 2024. godinu, Stevandić je rekao da je ovaj budžet velika zadaća da se sprovede, jer je on, što se tiče boraca, veći za 120 miliona KM, a za 130 miliona veći kada je riječ o penzionerima.