latinica  ћирилица
01/12/2023 |  13:50 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja prijavilo se 315 privrednih subjekata

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o sprovođenju javnog poziva za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ovoj godini, na koji se prijavilo 315 privrednih subjekata, a komisija je utvrdila da 233 ispunjavaju propisane uslove, saopšteno je iz Ministartva privrede i preduzetništva Srpske.
Ministarstvo privrede i preduzetništva - Foto: RTRS
Ministarstvo privrede i preduzetništvaFoto: RTRS

Od ukupnog broja prijava - 81 privredni subjekt nije ispunio formalne i materijalne uslove utvrđene propisima.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva navode da je jedan privredni subjekt dostavio obavještenje da odustaje od podsticaja za direktna ulaganja.

- U narednom periodu potrebno je donošenje rješenja o dodjeli podsticaja za direktna ulaganja u 2023. godini i da Ministarstvo sa privrednim subjektima zaključi pojedinačne ugovore o dodjeli - navedeno je u saopštenju.

Јavni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u 2023. godini objavljen je u dnevnom listu Glas Srpske i na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva 17. avgusta i bio je otvoren 30 dana.

Postupak dodjele podsticaja za direktna ulaganja vođen je u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, Uredbom o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja i Odlukom o davanju saglasnosti na plan korištenja sredstava.

- Podsticajima vrijednosti 14,5 miliona podržana je realizacija opravdanih investicionih ulaganja privrednih subjekata u iznosu od 87,6 miliona, za nabavku proizvodnih linija, digitalizaciju proizvodnih procesa, CNC mašina, robota, lasera i drugo - naveli su iz Ministartva privrede i preduzetništva.