latinica  ћирилица
01/12/2023 |  14:30 ⇒ 14:34 | Autor: TANЈUG

Meta: Ugašeno hiljade lažnih Fejsbuk naloga iz Kine čiji je cilj polarizacija SAD

Stručnjaci kompanije Meta, u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, identifikovali su i eliminisali hiljade lažnih naloga iz Kine na društvenim mrežama čiji je cilj bio polarizacija SAD, saopštila je kompanija.
Meta (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/ilustracija) -
Meta (Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI/ilustracija)

Neko je u Kini je napravio hiljade lažnih naloga na društvenim mrežama dizajniranih da izgledaju kao da se radi o Amerikancima i koristio ih za širenje spornog političkog sadržaja u očiglednom nastojanju da podeli SAD uoči izbora sledeće godine, saopštila je kompanija Meta.

Mreža od skoro 4.800 lažnih naloga pokušavala je da izgradi stabilnu publiku, ali su je stručnjaci kompanije u čijem su vlasništvu Fejsbuk i Instagram, identifikovali i eliminisali, prenosi Glas Amerike.

Nalozi su, prema saopštenju, imali lažne fotografije, imena i lokacije kako bi se djelovali kao svakodnevni američki korisnici Fejsbuka koji se bave političkim pitanjima.

Navedeno je i da su umjesto širenja lažnog sadržaja, kao što su to činile druge mreže, nalozi korišćeni za ponovno dijeljenje postova sa X platforme (Tviter), koje su kreirali političari, novinske kuće i drugi.

Kompanija Meta platforms, sa sjedištem u Menlo Parku u Kaliforniji, nije javno povezala kinesku mrežu sa vladom te države, ali je utvrdila da potiče iz te azijske zemlje.

Meta je u srijedu takođe objavila izveštaj u kojem se ocjenjuje da postoji rizik da će inostrani protivnici SAD, među kojima su glavni Iran, Kina i Rusija, koristiti društvene medije za miješanje u izbore.

U izvještaju se navodi da se nedavni napori Rusije u vezi sa dezinformisanjem fokusiraju ne na SAD, već na rat u Ukrajini, koristeći propagandu državnih medija i dezinformacije u nastojanju da potkopa podršku Kijevu, prenosi Glas Amerike.