latinica  ћирилица
01/12/2023 |  16:06 | Autor: SRNA

Vučić: Vratiti se osnovnim principima UN-a

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na Konferenciji UN o klimatskim promjenama u Dubaiju da je važno da se svi vrate osnovnim principima organizacije UN i da nisu mogući različiti pristupi teritorijalnom integritetu zemalja.
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ)

Vučić je rekao da će, bez vraćanja osnovnim principima organizacije UN, svi uvijek biti suočeni sa arbitrarnim i proizvoljnim pristupima.

- Ne možemo da imamo različite pristupe teritorijalnim integritetima nekih zemalja, pošto mi u Srbiji to znamo bolje od bilo koga - rekao je Vučić.

On je ukazao na geopolitičke probleme sa kojima je svijet danas suočen i na brojne ratove koji se vode.

- Ako nismo uspjeli da tu ostvarimo rezultate da ih zaustavimo, kako možemo da budemo toliko sigurni i ubeđeni da ćemo ispuniti najbolje rezultate na polju klimatskih promena? - upitao je Vučić.

On je naveo da će Srbija napraviti novu strategiju kako bi doprinijela borbi protiv klimatskih promjena, te upozorio da su klimatske promjene u svijetu takve da do se kraja vijeka može očekivati povećanje temperature za pet stepeni, što može dovesti do kataklizme.

Vučić je pozvao na saradnju i da se nađe zajednički imenitelj koji će pronaći put da svijet najprije riješi najveća geopolitička pitanja, a zatim da se na odgovarajući način pozabavi i sa problemom klimatskih promjena koji postaje sve veći.

On je dodao da je to dio strategije do 2050. godine za smanjenje ugljen-dioksida i da je Srbija spremna da doprinese u toj borbi, ali da svijet treba bude ujedinjen i odmah da djeluje.

- Suočeni smo sa najvećim izazovom našeg vremena u borbi protiv klimatskih promena, katastrofalnog globalnog zagrevanja i opasnosti koje predstavlja za zajedničku budućnost - rekao je Vučić.

On je naveo da su u Srbiji osjetne klimatske promjene, da su ove godine bili najtopliji jul, septembar i oktobar, kao i da sada mora da se izračuna napravljena šteta.

Vučić je rekao da se Srbija bori sa prosječnom temperaturom višom za 1,8 stepeni Celzijusovih, što je iznad globalnog prosjeka, a u oktobru su bile tropske noći, što je nezapamćeno.