latinica  ћирилица
01/12/2023 |  16:39 | Autor: TANЈUG

Mondino: Argentina neće ulaziti u BRIKS

Buduća ministarka spoljnih poslova Argentine Dajana Mondino izjavila je da se ta država neće pridružiti grupi zemalja u razvoju BRIKS, iako je prethodna vlast to pompezno najavljivala.
Zastava Argentine (Foto: Wikimedia Commons) -
Zastava Argentine (Foto: Wikimedia Commons)

Mondino će biti šef diplomatije u vladi novoizabranog predsjednika Havijera Mileja, nakon što položi zakletvu sljedeće nedjelje, prenio je Politiko.

Argentina je bila jedna od šest zemalja koje su na godišnjem samitu u Јohanesburgu u avgustu pozvane da postanu nove članice bloka. BRIKS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Јužna Afrika.

Ta južnoamerička država mogla je da postane nova članica pomenute organizacije 1. januara 2024, zajedno sa Egiptom, Etiopijom, Iranom, Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Politiko podsjeća da je, nakon ljetošnjeg poziva da se priključi BRIKS-u, argentinski predsjednik Alberto Fernandez to pompezno proslavio, uz riječi da sa radi "velikoj prilici".

- Otvaramo mogućnosti pridruživanja novim tržištima i konsolidacije postojećih, kao i povećanja investicija, otvaranja radnih mjesta i povećanja uvoza - rekao je on.

Međutim, kako Politiko ističe, predsjednik Milej, koji je izabran u novembru, obećao je da će dramatično mijenjati argentinsku spoljnu politiku, uključujući njen odnos sa dva glavna trgovinska partnera i zemljama osnivačima BRIKS-a - Brazilom i Kinom.

Ovaj medij podsjeća da je Milej brazilskog lidera Luiza Inasija Lulu da Silvu nazvao "ljutim komunistom", a oštro je kritikovao Kinu i prijetio da će prekinuti veze.

- Ne bih promovisao odnose s komunistima - rekao je on u avgustu.