latinica  ћирилица
01/12/2023 |  18:00 ⇒ 18:58 | Autor: RTRS

Da li se Banjalučani, kojima je to potrebno mogu osloniti na korišćenje usluga tuđe njege i pomoći? (VIDEO)

Medicinska i individualna njega, pomoć u kući i društvena pomoć, neki su od dostupnih modela pomoći starima, bolesnima, nepokretnima ili usamljenima, o kojima nema ko da brine.
Tuđa njega i pomoć - Foto: RTRS
Tuđa njega i pomoćFoto: RTRS

U Banjaluci, Humanitarna organizacija Partner jedina je na području grada koja pruža tu vrstu pomoći.

Banjalučanka Hanka Čaldarević slijepo lice je kojoj je pomoć u kući potrebna gotovo svakodnevno. Skoro deceniju i po o njoj brine i u svakodnevnim poslovima pomaže Gordana - Goga, kako je Hanka od milja zove.

Druženje je preraslo u prijateljstvo, a vremenom su postale jako bliske, kao da su rod rođeni. Uz razgovor i kafu i kućni poslovi im ne padaju teško.

- Družimo se tri puta sedmično, zajednički obavljamo te poslove. Puno nam to znači. To bi nam trebao obavljati neko ali je teško naći jer su porodice opterećene svojima obavezama i ne mogu stići ono što radnik stigne da nam pomogne. A što se nas dvije tiče 16 godina smo zajedno, već smo prešli u prijateljstvo. Više nego prijateljstvo. Јer veliko je povjerenje nekoga primiti u kuću i toliko godina da bude u kući da mu možeš dati i novčanik i ključeve i sve čime raspolažeš - navela je Hanka.

Kuglanje je dugogodišnja Hankina ljubav. I tu joj mnogo znači Gogina pomoć.

- Personalna asistencija je meni značila kod kuglanja jer sam dugo kuglala i onda sam morala imati asistenta koji kaže koliko je oboreno kegli. Pomoć u kući treba. Recimo kod usklađivanja boja, kod razvrstavanja veša, kod pranja prozora, ponekad i kod kuglanja sve zavisi od dana - kaže Čaldarevićeva.

Sve je više starijih osoba o kojima nema ko da brine. Mnogi od njih ne žele u starački dom, pa je to jedan od razloga zbog kojih su potrebe za njegom i pomoći u kući sve izraženije. Humanitarna organizacija Partner jedina je na području Banjaluke koja pruža ovu vrstu pomoći. Sa samo 36 zaposlenih brinu o više od stotinu korisnika.

- Cilj sve i jednog našeg radnika je olakšavanje svakodnevnog života korisnika. Trebamo da služimo kao primjer drugim licima kako da se odnosimo sa osobama kojima je naša pomoć neophodna. Mi oplemenjujemo nečiji život i dušu. I da bismo olakšali rad na terenu našim radnicima u sklopu HO Partner organizujemo radionice, dolaze nam psiholozi, fizioterapeuti, medicinske sestre koje nam pomažu kako da savladamo osnovne vještine na terenu - rekla je Gordana Tica njegovateljica Humanitarne organizacije Partner.

Crveni krst u Banjaluci nema program pomoći starim i bolesnim, kao u drugim opštinama u Srpskoj. Njihova obaveza je da svaki radni dan obezbijede kuvani obrok za 440 korisnika. Najveći dio troškova projekta njege i pomoći u kući snose lokalne zajednice.

- U svojim budžetima planiramo sredstva za finansiranje ove usluge i usklađuju se sa potrebama korisnika i brojem sati. Praktično centar za socijalni rad vrši procjenu - navela je Zorica Čutura, rukovodilac Odjeljenja za odrasla i stara lica u Centru za socijalni rad.