latinica  ћирилица
01/12/2023 |  18:06 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

NSRS 12. decembra o referendumu i imunitetu - štite se isključivo akti Srpske, ne političari (VIDEO)

Na narednom zasjedanju Narodne skupštine je i Nacrt Zakona o imunitetu. Predviđa da imunitet neće imati samo poslanici u Parlamentu Srpske, već i predsjednik i potpredsjednici Republike i članovi Vlade. Ovim se štite akti parlamenta , kaže Nenad Stevandić.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Poslanici čijim glasovima se donose akti - imaju imunitet, ali ne i oni koji ih sprovode. Tako, prema sadašnjem zakonu, krivične odgovornosti za postupke iz svojih nadležnosti amnestirani su poslanici u Narodnoj skupštini, ali ne i predsjednik i potpredsjednici Republike i članovi Vlade. Novim zakonskim rješenjem, imunitet bi imali i najviši nosioci vlasti.

"Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske i članovi Vlade nisu krivično ili građanski odgovorni i ne mogu biti pritvoreni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti. Lica iz člana 3. ovog zakona protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka lica koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, imaju imunitet".

Ovim se štite akti izglasani u republičkom parlamentu, objašnjava predsjednik Skupštine Nenad Stevandić.

- Radi se o štićenju akata NSRS, o imunitetu koji bi imali oni koji sprovode akte NSRS a ne radi se o nečemu što štiti funkcionere već akte NSRS- jer mi koji ih izglasamo imamo imunitet a oni koji ih sporovode - nemaju - rekao je Stevandić.

To ne brine opoziciju. Zato, na skupštinskom kolegijumu, nisu ni glasali da zakon dođe na dnevni red.

- Stevandić leži potrbuške i smišlja kako će sa novim Zakonom u NSRS još bolje popraviti položaj funkcionera i njegovih političkih šefova - kaže Igor Crnadak potpredsjednik PDP-a.

Nikakva zaštita politički funkcionera, već zaštita institucija Republike Srpske, objašnjavaju iz Zakonodavnog odbora.

- Čujem opoziciju koji tvrde da se čuva postojeća vlast. Shvatam da oni ne vjeruju u činjenicu da ikada mogu vršiti vlast u Srpskoj. Ali ponavljam, ovo je nešto što čuva institucije Srpske i bilo je apsurdno da poslanik ima imunitet, a neki predstavnici vlasti koji vrše ozbiljnije funkcije nemaju imunitet - istakao je Mladen Ilić predsjednik Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske.

Sve bi trebalo da bude jasnije na skupštinskom zasjedanju 12. decembra. Tada će se poslanici izjasniti i o Nacrtu Zakona o referendumu. Predviđa da o referendumu odlučuje natpolovična većina izašlih građana, a ne upisanih.