latinica  ћирилица
01/12/2023 |  19:14 ⇒ 19:17 | Autor: TANЈUG

Stoltenberg Erdoganu: Došlo vrijeme da Turska odobri ulazak Švedske u NATO

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je danas turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je "došlo vrijeme" da Turska ratifikuje dokument o pridruživanju Švedske zapadnoj vojnoj alijansi.
Erdogan i Stoltenberg (Foto:  EPA-EFE/TOMS KALNINS) -
Erdogan i Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS)

Turska i Mađarska jedine su članice NATO-a koje još uvijek nisu formalno odobrile pristupanje Švedske, podsjeća AP.

Stoltenberg je u izjavi za tu američku agenciju rekao da je tokom susreta sa Erdoganom, na magrinama samita o klimi COP28 u Dubaiju, pozvao Tursku da završi proces pristupanja Švedske.

- Јutros sam se susreo s predsjednikom Erdoganom i ponovio svoju poruku da je došlo vrijeme da se finalizuje proces pridruživanja Švedske. Ne mogu da dam tačan datum, ali pozdravljam činjenicu da je prije nekoliko nedjelja predsejdnik Erdogan podnio parlamentu papire za ratifikaciju - naglasio je sekretar.

Turska je odlagala ratifikaciju više od godinu dana, optužujući Švedsku da ne shvata dovoljno ozbiljno tursku zabrinutost za bezbjednost, uključujući i borbu protiv kurdskih militanata i drugih grupa koje Ankara smatra prijetnjom.

Švedska i Finska, koja se pridružila NATO u aprilu, napustile su politiku neutralnosti i aplicirale su za članstvo u alijansi nakon ruske invazije na Ukrajinu. Kako bi se primile nove članice, sve postojeće moraju odobriti odluku.