latinica  ћирилица
01/12/2023 |  19:51 ⇒ 19:54 | Autor: SRNA

Cvijanović: Potreban unutrašnji dijalog, bez uplitanja stranaca

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović smatra da građani i funkcioneri Republike Srpske i Federacije BiH, ali i oni koji se nalaze na nivou BiH, mogu ako žele da riješe svaki problem unutrašnjim dijalogom, bez uplitanja stranaca.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Cvijanovićeva je istakla da ne prepoznaje potrebu ili želju za dijalogom, već da postoje političke strukture koje su naviknute da imaju podanički odnos i slušaju nekog stranca šta će da kaže, uradi i prepopruči.

- BiH je već duže vrijeme postala igračka u rukama drugih, a nikako nešto čime se mi istinski bavimo ili uvijek očekujemo da neko sa strane uređuje i donosi određene stvari - izjavila je Cvijanovićeva za BHT.

Ona je navela da je potrebno vratiti se unutrašnjem dijalogu i kredibilnom radu institucija.

Komentarišući sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH, Cvijanovićeva je navela da je riječ o montiranom političkom procesu koji je u funkciji uništenja Ustava i ustavnog poretka.

Ona je ukazala da je bitna izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniše Karana da niko neće uhapsiti predsjednika Srpske, jer je policija u funkciji zaštite Ustava i ustavnog poretka.

- Sasvim je normalno što je ministar na taj način reagovao i to je ispravno, jer imamo takva dva paralelna procesa, jedan je da branite ustavnost, a drugi je da napadate tu ustavnost i, nažalost, napadajući tu ustavnost koristite i zloupotrebljavate institucije pravosuđa - navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je posebna dimenzija u svemu tome činjenica da dođe neki stranac koji donese izmjene i dopune nekog zakona i kaže da, ako ne poštujete njegove odluke, onda idete u zatvor.

- BiH time sama sebe diskredituje, a i taj Kristijan Šmit je diskredituje, izbacuje iz normalnih tokova civilizovanih, demokratskih zemalja, jer takva praksa nije demokratska. Pritom, imate predsjednika Republike koji je izvršavao svoje Ustavom propisane obaveze -  istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, da je BiH normalna i pravna država, te da nije eksperiment i igračka u tuđim rukama, postojale bi jasno propisane procedure kako se preispituju određeni akti ako se smatra da su u suprotnosti sa Ustavom.

- Ustavni sud BiH ne brani Ustav, nego kreira ustavna rješenja. Ovaj sudski postupak je politički, montiran, vještački nametnut, uzurpatorski i nenormalan s aspekta činjenice da se neki čovjek stavio iznad demokratski izabranih institucija i kaže `ako mene ne poštujete, onda ćete biti sankcionisani` - ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je sudski proces napravljen sa predubjeđenjem da se u njega ne bi ušlo da već nema skrivenog plana, ali da je njena obaveza, kao nekoga ko obavlja važnu poziciju, da kaže da to ne može tek tako proći.

- Nosićemo se sa mnogobrojnim krizama koje je nametnuo Kristijan Šmit vjerovatno u nekoj svojoj nemoći da izađe na kraj sa otporom koji se pokazuje u Republici Srpskoj prema njemu, upravo zbog činjenice da nije prošao proceduru propisanu Dejtonskim sporazumom -  istakla je Cvijanovićeva.

Govoreći o ostvarenim rezultatima tokom godinu dana mandata u Predsjedništvu BiH, Cvijanovićeva je rekla da su očekivani, odnosno da ima stvari o kojima se članovi slažu, a i onih o kojima imaju politički različite stavove, pa se to manifestuje u odlukama ovog tijela.

- Ipak, nema velikih nepoznanica, tamo smo ljudi sa različitim političkim pristupima o veoma važnim pitanjima, a postoji i svijest o tome kada je nešto važno za građane Republike Srpske i FBiH da su onda to stvari koje se lako rješavaju, kao što je ratifikacija određenih sporazuma, projekata koje treba podržati. Tu nema nikakvih problema - zaključila je Cvijanovićeva.