latinica  ћирилица
01/12/2023 |  19:52 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Ubrzana istraživanja terapije za oboljele od HIV-a; Nada da će doći kraj najdužoj epidemiji (VIDEO)

U Srpskoj je, ove godine, prijavljeno 11 novih slučajeva oboljenja od virusa HIV. Na Svjetski dan borbe protiv ove bolesti, informacija - da su ubrzana istraživanja za terapiju injekcijama za oboljele, i da postoji nada da će doći kraj epidemiji, koja traje 42-ije godine.
HIV testiranje (foto: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY) -
HIV testiranje (foto: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY)

Od kada je otkriven, 1981. godine, virus HIV odnio je više od 40 miliona života širom svijeta. U Srpskoj sa njim živi 186 osoba. Ove godine 11 novootkrivenih.

- Osobe sa ovom infekcijom mogu da dožive duboku starost, to je veoma značajno naglasiti. U ovom trenutku u UKC liječimo 107 pacijenata oboljelih od HIV-a. Svi su stabilni zahaljujući terapiji - kaže Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske.

Borko Pavlica sa Klinike za infektivne bolesti, Univerzitetski klinički centar Republike Srpske dodaje da "kada se negativizuju, tj. kada količina virusa u njihovom organizmu bude toliko mala da se PCR testiranjem ne može detektovati, što znači da ne mogu ni prenijeti infekciju drugim osobama, što je jako bitno, žive svoj život kao i prije."

Ove godine, međutim, registrovana su i dva smrtna slučaja. Riječ je o pacijentima kod kojih je infekcija kasno otkrivena. Zato još jednom valja podvući važnost testiranja. Danas se možda o ovoj infekciji govori više nego ostalih dana u godini, ali testiranje je besplatno i anonimno svaki dan.

- UKC Republike Srpske, osim što ima obavezu da liječi pacijente, ima obavezu da radi na prevenciji oboljenja i edukaciji zdravstvenih radnika, studenata i stanovništva. To radimo i danas - ističe Vlado Đajić, generalni direktor Univeritetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Dijana Knežević godinama radi u Savjetovalištu za HIV, sa oboljelima i njihovim porodicama i kaže – od same bolesti oboljelima teže pada stigma.

- Poslodavac kad sazna za dijagnozu na neki način sazna za našeg pacijenta, da mu otkaz ili kaže – ja bih, da se čuje u firmi, isti dan morao zatvoriti firmu. Sramota je da čovjek koji dođe na komisiju za obradu bude napadnut i izvijeđan od strane ljekara i izbačen iz ambulante, a to se dešava - navodi Kneževićeva.

Virus HIV-a uzrokuje AIDS, bolest imunološkog sistema koja otvara put različitim dodatnim infekcijama. Prenosi se nezaštićenim polnim putem i putem krvi i nikako drugačije.

- Treba da znamo da nas oboljele osobe ne mogu zaraziti ako smo u kontaktu, ako se grlimo, rukujemo, poljubimo, radimo sa njima, idemo sa njima na rekreaciju. To nisu načini kako se HIV prenosi - rekla je Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

Iako je riječ o smrtonosnom virusu za čije postojanje znamo duže od 40 godina, broj osoba koje se jave na testiranje u Srpskoj godišnje je i dalje dvocifren. Na Institutu ove godine urađeno je 35 testova na HIV.