latinica  ћирилица
01/12/2023 |  19:53 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Banjaluka: Održana panel diskusija "Snimaj u Srpskoj, izazovi i potencijali" (VIDEO)

U Banjaluci je, u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, održana panel diskusija "Snimaj u Srpskoj, izazovi i potencijali".
Panel diskusija "Snimaj u Srpskoj, izazovi i potencijali". - Foto: RTRS
Panel diskusija "Snimaj u Srpskoj, izazovi i potencijali".Foto: RTRS

Okupila je predstavnike audio-vizuelnih centara, producente, domaće i filmske stvaraoce iz regiona. Događaj, na kom su predstavljeni planovi saradnje svih regionalnih audio-vizuelnih centara, održan je pod pokroviteljstvom predsjednika Milorada Dodika.

Audio-vizuelni centar postao je vjetar u leđa filmskim stvaraocima, podržavajući ih u svim fazama proizvodnje filmova i televizijskih serija. Mnogo energije uloženo je i u razvoj ideje i scenarija kako bi u narednoj godini dobili projekte spremne za produkciju.

- Diskusija je pokazala da je jako važno što je Uredba o podsticaju donesena od strane Vlade Republike Srpske, što postoji kao institucija Audio-vizuelni centar Republike Srpske već dvije i po godine, što radi, fukcioniše, objavljuje konkurse, i ima kontinuirano finansiranje - rekla je Anja Ilić, direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Јedan od glavnih aduta Banjaluke i Republike Srpske je i odličan strateški položaj, prirodne ljepote, bogato kulturno nasljeđe, ali i zahvalna klima i lokacije dostupne za snimanje tokom čitave godine. Upravo to ih postavlja na mapu evropskih filmskih lokacija, gdje se po dosta nižoj cijeni može realizovati produkcijski projekat.

- Ovdje smo se sastali da ukažemo na neke kvalitete, da prenesemo svoja pozitivna iskustva, da pomažemo jedni drugima, ali i da ukažemo na eventualne greške - Rade Vojinović iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Јedan od glavnih ciljeva diskusije bilo je i stvaranje snažne filmske industrije u Srpskoj, a benefiti toga odraziće se i na druge privredne grane, ali i na saradnju sa centrima u regionu.

- Naša saradnja sa Audio-vizuelnim centrom je jako dobra, od osnivanja centra snmo u kontaktu, sastajali smo se i u Zagrebu i na drugim mjestima. Govorili o izazovu formiranja jednog ovakvog centra, prenijeli smo naša isksustva i izazove sa kojima se susrećemo, govorili smo o uredbama i zakonima - navodi Kris Maričić, direktor Audio-vizuelnog centra Hrvatske.

Početkom naredne godine Audio-vizuelni centar Republike Srpske nastavlja realizaciju brojnih projekata.