latinica  ћирилица
01/12/2023 |  20:19 ⇒ 02/12/2023 | 08:14 | Autor: SRNA

Cvijanović: Benefite diplomatskih veza Srpske i Rusije imaju i građani FBiH

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da od dobrih dilomatskih veza Republike Srpske sa Rusijom ekonomske benefite imaju i građani Federacije BiH.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Imaju povlaštenu cijenu gasa, pa čak i u ovom periodu kada je Rusija u sukobu sa Ukrajinom. Mogu reći da su veću korist imali građani FBiH, s obzirom na veću zavisnost o snabdijevanju gasom. Republika Srpska je mali potrošač, gotovo zanemarljivo u odnosu na FBiH - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je veza Republike Srpske i Rusije višeslojna, da će u budućnosti biti razvojnih projekata i da se sa tom namjerom i održavaju odnosi sa Moskvom.

- Naši odnosi nemaju nikakvo utemeljenje u ovome što se dešava u vezi sa ratom u Ukrajini. Te veze postoje i postojaće i u budućnosti - rekla je Cvijanovićeva za BHT.

Cvijanovićeva je naglasila da je Republika Srpska zauzela neutralan stav po pitanju konflikta između Rusije i Ukrajine.

- Ne želimo da budemo navijači u nečemu gdje ljudi stradaju. S druge strane, BiH nije nikakav geopolitički globalni faktor da bi sada sebi dali na važnosti da će biti značajna za neko odlučivanje - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će sukob između Rusije i Ukrajine jednog dana stati i da nema potrebe unaprijed kidati veze.

- Mislim da su sve članice EU pretrpjele ogromnu ekonomsku štetu. Našli su oni druge snabdjevače za svoje gasne potrebno, ali tu štetu trpi privreda - pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je Rusija i velika uzdanica kada je riječ o Dejtonskom mirovnom sporazumu jer nije imala navijačku ulogu.