latinica  ћирилица
01/12/2023 |  22:44 ⇒ 22:45 | Autor: TANЈUG

Simor Herš: Ukrajina i Rusija u tajnosti vode mirovne pregovore

Rusija i Ukrajina u tajnosti vode mirovne pregovore preko visokih vojnih lidera, i taj dijalog sve više uzima maha, uprkos primjedbama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i Bijele kuće, izjavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
Simor Herš (Foto: commons.wikimedia.org) -
Simor Herš (Foto: commons.wikimedia.org)

On je u članku koji je objavio na platformi Sabstek napisao da se pitanje mogućeg utvrđivanja novih granica duž trenutnih linija fronta između Ukrajine i Rusije, može riješiti tako da Rusija zadrži Krim i teritorije samoproglašenih Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike, kao i Hersonsku i Zaporošku oblast, dok bi zauzvrat Ukrajina postala članica NATO, uz niz izvjesnih ograničenja.

- Ozbiljni mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine naglo su ubrzani, ali njihova glavna pokretačka snaga nisu ni Vašington ni Moskva, ni Bajden ni Putin, već dvojica visokih generala - načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov i glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji - navodi Herš.

Herš tvrdi da se u zamjenu za teritoriju razmatra opcija da se Rusija navodno neće protiviti mogućem ulasku Ukrajine u NATO, ali uz jasan uslov da Alijansa tamo neće stacionirati svoje trupe i ofanzivno oružje. Dodaje da je Bijela kuća ''u potpunosti protiv predloženog sporazuma''.

Kao još jednu moguću prepreku, američki novinar navodi insistiranje ukrajinskog predsjednika Zelenskog da Ukrajina iz rata ''izađe kao pobjednik''.

Herš navodi da je jedan američki zvaničnik rekao da je Zelenskom stavljeno do znanja da nije on, već vojska ta koja će riješiti ovaj problem, a pregovori će se nastaviti sa ili bez njega i poručio mu da će, ako bude potrebno, Zelenskom biti ''plaćen put na Karibe''.