latinica  ћирилица
02/12/2023 |  07:38 ⇒ 19:46 | Autor: TANЈUG

Žrijeb za šampionat Evrope u fudbalu u Hamburgu, Srbija u četvrtom šeširu

Žrijeb za šampionat Evrope u fudbalu 2024. godine održaće se večeras od 18 sati u velelepnom zdanju Filharmonije na Elbi, u Hamburgu, jednom od 10 gradova domaćina finalnog turnira.
Fudbaleri Srbije (Foto: Fudbalski savez Srbije) -
Fudbaleri Srbije (Foto: Fudbalski savez Srbije)

Srbija se prvi put od osamostaljenja nalazi u odabranom evropskom društvu, praktično od 2000. godine kada je državni tim, tada pod imenom SR Јugoslavija, bio učesnik prvenstva Evrope u Belgiji i Holandiji.

U delegaciji FS Srbije u Hamburgu, zbog privatnih obaveza, neće biti predsjednika Dragana DŽajića i direktora svih selekcija Nenada Bjekovića, a Savez predstavljaju potpredsjednik Branislav Nedimović, generalni sekretar Јovan Šurbatović, selektor Dragan Stojković, direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga, direktor A selekcije Stevan Stojanović, direktor medijskog sektora Nebojša Petrović, tim menadžer A tima Nemanja Filipović i portparol Milan Vuković.

Evropsko prvenstvo održava se od 14. juna do 14. jula 2024. godine u 10 gradova: Berlinu, Minhenu, Dortmundu, Štutgartu, Gelzenkirhenu, Frankfurtu, Hamburgu, Dizeldorfu, Kelnu i Lajpcigu.

Prvi meč se igra u Minhenu na Alijanc areni, a finale na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Selekcije učesnice na žrijebu se nalaze u četiri šešira.

U prvom su domaćin Njemačka, zatim Portugalija, Francuska, Španija, Belgija i Engleska.

Drugi šešir čine Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija i Austrija.

U trećem se nalaze Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka i Češka.

U četvrtom šeširu je aktuelni šampion Evrope Italija, zatim Srbija, Švajcarska i budući pobjednici baraža A, B i C divizije Lige nacija.