latinica  ћирилица
02/12/2023 |  08:03 ⇒ 10:55 | Autor: TANЈUG

Јužna Koreja lansirala prvi špijunski satelit (VIDEO)

Јužna Koreja je saopštila da je izvela lansiranje prvog špijunskog satelita američkom raketom i da je on uspješno ušao u orbitu, nešto više od nedjelju dana nakon što je Sjeverna Koreja poslala svoj prvi izviđački satelit u svemir.
Lansiranje rakete (Foto: EPA-EFE/SpaceX via South Korea Defense Ministry/ilustracija) -
Lansiranje rakete (Foto: EPA-EFE/SpaceX via South Korea Defense Ministry/ilustracija)

Raketa Spejs X Falkon 9 poletjela je iz baze svemirskih snaga SAD Vandenberg u Kaliforniji, u petak u 10.19 časova po lokalnom vremenu, saopštila je američka kompanija, prenosi Kjodo.

Ministarstvo odbrane Јužne Koreje navelo je da se satelit odvojio od rakete 14 minuta nakon polijetanja i da je uspostavio komunikaciju sa zemaljskom stanicom.

Ovaj špijunski satelit je prvi od pet koje Јužna Koreja planira da postavi u orbitu do kraja 2025. godine koristeći američke rakete. Očekuje se da će satelit početi rad u punom obimu u roku od četiri do šest mjeseci, rekao je južnokorejski vojni izvor. Lansiranje je bilo planirano za četvrtak, ali je odloženo zbog lošeg vremena. Sjeverna Koreja je saopštila da je njen izviđački satelit Maliđong-1 ušao u orbitu 21. novembra.