latinica  ћирилица
02/12/2023 |  08:25 ⇒ 13/12/2023 | 11:53 | Autor: RTRS

Zečević: Obezbijediti sigurnost i za treće doba, a Evropski dobrovoljni penzijski fond to nudi (VIDEO)

Kolika će nam biti penzija i hoćemo li s njom moći normalno živjeti? Ako u tom razmišljanju i kalkulisanju niste zadovoljni sumom koju možete da očekujete, možda još nije kasno da je uvećate. Ukoliko imate mogućnost da odvojite neki iznos sa strane, privatni penzioni fondovi su dobro rješenje. Kako oni funkcionišu, kolika je zapravo to suma koju bi mogli da odvajate mjesečno za bezbrižniju starost?
Јutarnji program, gost Zdravko Zečević - Foto: RTRS
Јutarnji program, gost Zdravko ZečevićFoto: RTRS

- Da bi jedan državni penzioni fond u idealnim uslovima mogao da funkcioniše, neophodno je da četiri radna mjesta pokrivaju jednu penziju. S obzirom da to u mnogo zemalja više nije slučaj, javlja se taj nedostatak sredstava za redovne, državne fondove - rekao je Zdravko Zečević, izvršni direktor Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom.

Naveo je da su problemi i u niskom stepenu prirodnog priraštaja, kao i da je odnos plate i penzije oko 40 odsto.

- Na ovim prostorima prisutne su kontinutirane migracije, što utiče na broj radnih mjesta. Ovaj problem nemamo samo mi, nego i mnogo razvijenije zemlje - rekao je Zečević, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Zečević je istakao da je potrebno obezbijediti sigurnost i za treće doba i, kako kaže, Fond to nudi.

Štednja u dobrovoljnim penzijskim fondovima bazirana je na dobrovoljnosti članova, te ne postoji zakonska obaveza uplate penzijskih doprinosa u ove fondove.

Dodao je da tenutno je najmanja uplata u Evropski penzioni fond je 10 KM.

Evropski dobrovoljni penzijski fond broji više od 42.000 članova kojima se redovno uplaćuje dobrovoljni penzijski doprinos, imaju trend kontinuiranog rasta te je u ovoj godini više od 2.000 novih članova počelo da štedi u EPF-u.

Penzioni sistem raznih država su različiti, u EU - u zavisnosti od zemlje do zemlje, takođe je definisan različito, u Njemačkoj postoji trostubni penzioni sistem što u suštini znači da imamo obavezni državni penzioni fond, kao prvi stub.

Drugi, da poslodavci uplaćuju jedan dio sredstava i u privatni penzioni fond i treći stub je baziran na odluci zaposlenog da samostalno jedan dio, u odnosu na različite ponude, plasira u privatni penzioni fond.

U Francuskoj, kao drugoj vodećoj zemlji EU, postoji samo državni fond.