latinica  ћирилица
02/12/2023 |  09:03 ⇒ 09:52 | Autor: SRNA

Savić: Marfi se uživio u ulogu šerifa

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Bojan Savić izjavio je da se Majkl Marfi uživio u ulogu velikog šerifa i svaki dan sve više nekontrolisano i isfrustrirano iskazuje svoju mržnju prema svemu što je srpsko.
Bojan Savić - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan SavićFoto: Ustupljena fotografija

Savić je poručio Marfiju da u Republici Srpskoj ne žive divlja plemena već drevni srpski narod koji ni mnogo jači od njega nisu mogli da ustroje i natjeraju da žive po njihovim pravilima, pa neće ni on.

Reagujući na izjavu Marfija da je "opasna separatistička retorika Milorada Dodika i njegove prijetnje otcjepljenjem od BiH", a da će "njegovo destabilizujuće djelovanje imati negativne posljedice ne samo za njega, već i za sve građane BiH", Savić je rekao da ne zna ko i šta daje za pravo bilo kojem ambasadoru, pa i ovome iz jedne od najvećih zemalja da prijeti.

On je upitao šta to želi da poruči američki diplomata ovakvim izjavama - da će nas ponovo bombardovati osiromašenim uranijumom ako ne budemo igrali po njegovim pravilima ili da će svi Srbi biti pod sankcijama.

Savić je konstatovao da su Marfijevi stavovi separatistički, a ne stavovi predsjednika Srpske, te da ne priliči jednom diplomati, ako se on uopšte može nazvati diplomatom, da se tako izražava, prijeti, ucjenjuje i otvoreno stavlja na stranu jednog naroda u BiH.

- Јedino tačno što je on izjavio jeste da je 'Ustav BiH kristalno jasan', samo što treba da ga poštuju i on, i SAD, i samozvani visoki predstavnik, kao i političko Sarajevo. BiH nije građanska država, već državna zajednica sastavljena od dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH, u kojoj žive tri konstitutivna naroda Srbi, Hrvati i muslimani i ostali. U Republici Srpskoj i FBiH nema građanki i građana i BiH nije građanska država, koju Marfi uporno propagira - istakao je Savić.

A time što u posljednje vrijeme stalno ponavlja da su "SAD probosanski orijentisane", rekao je Savić za Srnu, Marfi nije otkrio Ameriku, jer je to poznata stvar još od devedesetih godina kada su podržali raspad Јugoslavije i stvaranje nezavisnih državica od njenih bivših republika.

- Kada su zatvarali oči pred zločinima mudžahedina nad srpskim narodom, gledali njihovo postrojavanje i šutiranje glava srpskih mučenika uz povike 'Alahu egber', podržavali nezabilježeni egzodus sarajevskih Srba, tačnije etničko čišćenje Sarajeva, bombardovali srpski narod, ubijali tek rođene bebe nedozvoljavajući dopremanje kiseonika... i danas, poslije svega, Marfi i pojedini zapadni političari daju sebi za pravo da pričaju o retorici predsjednika Republike Srpske - naglasio je Savić.

On je poručio da prijetnjama, napadima, ucjenama i pritiscima ništa neće i ne mogu postići, jer srpski narod u Republici Srpskoj vrlo dobro zna i mnogo puta je osjetio na vlastitoj koži šta znači riječ demokratija kada dolazi iz usta zapadnih moćnika.

- Demokratija iz njihove perspektive sile podrazumijeva igru po njihovim pravilima, a ta pravila su potkopavanje Dejtona, rušenje institucija Republike Srpske, otimanje imovine i uspostavljanje unitarne BiH u kojoj bi 'građani i građanke' živjeli pod dominacijom muslimana, a Republika Srpska bi nestala. Tu 'demokratiju' nećete dočekati, jer naši očevi, braća i sinovi nisu ginuli za unitarnu BiH, već za Republiku Srpsku koja je stvorena u miru, 9. januara 1992. godine, odbranjena u ratu, a međunarodno priznanje dobila u Dejtonu 1995. - istakao je Savić.

On je naglasio da je srpski narod narod sa hiljadugodišnjom kulturom koji neće pokleknuti pred diplomatama države stare 200 godina koja je u svojoj kratkoj istoriji ubila najviše ljudi, posebno djece, među kojima je značajan broj srpske nacionalnosti.