latinica  ћирилица
02/12/2023 |  12:43 ⇒ 14:40 | Autor: RTRS

Kovačević: Govoriti o demokratiji, a podržavati neizabranog stranca je eklatantan primjer licemjerja

BiH je zajednica tri ravnopravna konstitutivna naroda - Srba, Hrvata i Bošnjaka, kao i dva ravnopravna entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH i svako ko pokušava bilo kako drugačije definisati ili opisati BiH, pa bila to i Ambasada SAD, direktno atakuje na Dejtonski sporazum, Ustav i ustavni poredak u BiH, rekao je delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- To neće i ne može proći. Govoriti o zaštiti bilo kakve demokratije, a istovremeno podržavati pravo da neizabrani stranci nameću zakone na osnovu kojih je, između ostalog, moguće progoniti demokratski izabrane predstavnike građana i naroda zbog obavljanja Ustavom određenih obaveza, eklatantan je primjer licemjerja. I ništa više - naglasio je Kovačević.

Dodaje da, ne postoji nijedan korak BiH na putu u EU, a za koji svoj demokratski doprinos nije dala Republika Srpska.

- Sasvim je logično da je SNSD kao najveća stranka u BiH unijela i najveći kapacitet u svaku odluku na evropskom putu. Toliko o bilo kakvim blokadama. BiH može opstati isključivo na bazi dogovora ključnih unutrašnjih faktora, a nikako na intervencijama, egzibicijama i eksperimentima stranaca - kaže Kovačević.

On je poručio da Srpska ima pravo da brani svoja prava.