latinica  ћирилица
02/12/2023 |  13:10 ⇒ 21:11 | Autor: RTS

Na groblju u Prištini vraćen spomenik srpskim vojnicima iz Balkanskih i Prvog svjetskog rata

Na prištinskom pravoslavnom groblju vraćen je spomenik srpskim vojnicima postradalim u ratovima od 1912. do 1918., na mjesto gdje se i nalazio prije izmještanja prošlog mjeseca u sastavu spomen parka.
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Priština (Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

Do izmještanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svjetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Njemačke u Prištini uoči obilježavanja Dana primirja u Prvom svijetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mjesto spomenika srpskim ratnicima, postavljena ploča sa natpisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Izmještanje spomenika urađeno je na inicijativu Ambasada Francuske i Njemačke u Prištini, potvrđeno je iz njihovih diplomatskih predstavništava a nakon osuda i reakcije srpske javnosti i institucija.

Izmještanje je urađeno bez znanja Eparhije rasko-prizrenske, koja je takođe oštro osudila taj postupak.

Obilježavajući Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, amabasori Njemačke i Francuske su 11. novembra polaganjem vijenaca odali počast postradalim borcima ali i vojnicima međunarodnih vojnih snaga koji su postradali na Kosovu.

Iz Opštine Priština su se tada ogradili od aktivnosti dvije Ambasada na srpskom groblju u Prištini.

Saopštili su da nisu primili nikakav zahtjev za pomeranje spomen ploče i podsjetili da lokalne vlasti nisu naložile izmještanje, niti pomjeranje spomen sploče.

Izmještanje spomenika na Srpsko-francuskom vojničkom groblju u Prištini izazvalo je i brojne reakcije u javnosti, a grupa nevladinih organizacija i pojedinaca pokrenula je onlajn peticiju za njegovo vraćanje na staro mjesto.

Peticiju je poptisalo više od četiri hiljada građana.