latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:10 ⇒ 16:48 | Autor: SRNA

Sajić: Marfi jedan od najvećih provokatora

Docent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nina Sajić izjavila je da je američki ambasador u BiH Majkl Marfi jedan od najvećih provokatora koji vlastima Republike Srpske upućuje kaubojske prijetnje.
Nina Sajić, savjetnica predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Nina Sajić, savjetnica predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

- Marfi je jedan je od najvećih provokatora. Treba se samo sjetiti slike iz Mrkonjić Grada 25. novembra gdje je svjesno došao da isprovocira njene stanovnike ali i građane Srpske uzviknuvši da je to "nacionalni praznik BiH" iako veoma dobro zna da ne postoji niti zakon o državnim praznicima niti taj praznik - rekla je Sajićeva.

Ona smatra da je Marfi na permanentnom zadatku da provokacije upućuje vlastima Srpske, prije svega predsjedniku Republike Miloradu Dodiku, ali i građanima Srpske.

- To su njegove klasične kaubojske prijetnje da će ne samo predsjednik Srpske, već i građani Srpske da osjete sankcije SAD. Retorika koja je njemu poznata još dok je službovao na ovim prostorima i koju je nastavio - istakla je Sajićeva.

Sajićeva je istakla da je prošlo vrijeme kada su američki ambasadori mogli u institucijama u BiH da "lupaju vratima i da ih nogama otvaraju", ali da Marfi još živi u tom vremenu.

- Ta vremena su prošla, Republika Srpska je izgradila svoj politički autoritet i suverenitet. Okolnosti se mijenjaju i svjedoci smo da SAD kao stari hegemon gubi moć na međunarodnom planu. Јavljaju se novi, mnogo veći igrači tako da u narednom periodu američke diplomate moraju biti svjesne stvarne pozicije njihove države u međunarodnom odnosima - istakla je Sajićeva.