latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:25 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Budimir: Marfi potvrđuje da BiH nije suverena (VIDEO)

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je danas da američki ambasador BiH Majkl Marfi pokušava kroz politiku sile da bude vlasnik svih političkih procesa u BiH, ali da to neće proći u Srpskoj.
Željko Budimir (foto: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić) -
Željko Budimir (foto: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić)

Budimir je rekao da Marfi nelegalno djeluje i krši diplomatske konvencije miješajući se u unutrašnja pitanja jedne zemlje i kršeći suverenitet.

On  je dodao da sve ono što kontinuirano rade američka, britanska i ostale zapadne ambasade pokazuje da BiH nije suverena.

- Da budem potpuno precizan - jedan dio BiH je suveren, a to je Republika Srpska koja ne dozvoljava miješanje ambasadora u unutrašnju politiku u BiH, dok se u političkom Sarajevu ambasadori i ambasadorska politika doživljava kao nešto što treba da BiH prekomponuje u političku zajednicu koja bi odgovarala bošnjačkom stanovništvu - rekao je Budimir.

On je konstatovao da je posebno loše to što Marfi na dnevnopolitičkom nivou ulazi u lične sukobe sa najvišim, demokratskim predstavnicima Republike Srpske i pokušava da uvuče i ostatak spoljnopolitičkih organa SAD.

Kada je riječ o izjavama ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, Budimir je rekao da Helez, kao ni ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramo Isak, ne bi mogli prići ozbiljnim političkim funkcijama da je BiH iole normalna zemlja.

On je rekao da se izjave Heleza o postojanju paravojnih kampova u Republici Srpskoj, a bez iznošenja ijednog dokaza o tome, svode na određenu medijsku harangu i pokušaj spinovanja.

- To nema veze sa zdravim razumom šta taj čovjek priča - naglasio je Budimir.