latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:25 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Petronijević: Marfi ruši međunarodno pravo i BiH (VIDEO)

Advokat Goran Petronijević rekao je da bi američki ambasador Majkl Marfi trebalo da se izvini ne samo građanima Republike Srpske već i BiH, jer ruši i međunarodno pravo i BiH.
Goran Petronijević (foto: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić) - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Goran Petronijević (foto: Predsjednikrs.rs/Dona Katušić)Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Petronijević je rekao da je u BiH sve izvrnuto naopačke - onoga ko se bori za uspostavljanje dejtonskog Ustava, za vladavinu prava, proglavašavaju separatistom, a da taj isti ustav ruše upravo ambasadori i Kristijan Šmit, koji sebe zove visokim predstavnikom.

On je istakao oni ruše međunarodno pravo i BiH i pokušavaju da stvore unitarnu državu koja neće i ne bi mogla da postoji i funkcioniše čak ni u takvom obliku.

- Prema tome, naglavačke je izvrnuto. To je jedna licemjerna teza i daću sebi za pravo da kažem jedan pravi savjet Njegovoj ekselenciji, trebalo bi za to da se izvini svim građanima, ne samo Republike Srpske, nego i BiH - rekao je Petronijević.

On je istakao da bi u normalnoj državi zbog svake zloupotrebe Bečke konvencije ambasador bio pozvan na razgovor i da bi mu možda čak bio uskraćen i agreman, ali je nad BiH, iako je međunarodno priznata, jak protektorat.