latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:42 ⇒ 16:53 | Autor: SRNA

Promovisana knjiga "Od Drvara do ledenog mora" Branka Tomića

U Beogradu je predstavljena knjiga "Od Drvara do Ledenog mora" novinara i publiciste Branka Tomića iz Švedske, koji je bio dugogodišnji novinar i sportski urednik u sarajevskom "Oslobođenju", te dopisnik ovog lista iz Beograda i Novog Sada.
Branko Tomić, knjiga "Od Drvara do Ledenog mora" - Foto: SRNA
Branko Tomić, knjiga "Od Drvara do Ledenog mora"Foto: SRNA

Knjigom "Od Drvara do Ledenog mora" Tomić osvjetljava važne događaje koji su ga pratili od rodnog kraja, preko Beograda, Novog Sada i Sarajeva do izbjeglištva u Švedskoj.

Tomić, koji je radni vijek završio u Švedskoj, rekao je novinarima da se pisanjem bavi više od 60 godina, da je u Drvaru završio srednju školu, a njegova knjiga je "okvir" koji zaokružuje njegov život od Drvara do Sjevernog ledenog mora.

On je rekao da su u knjizi opisani događaji koji se njega posebno tiču, ali i ustanak u Drvaru 1941. godine, desant na Drvar u Drugom svjetskom ratu, kao i život između Drugog svjetskog rata i rata devedesetih godina 20. vijeka.

Tomić je naveo da od najbližih u Drvaru nema nikog, da je tamo gdje je živio samo ostala ruševina, a rodbina se raselila.

On je naveo da je u 36 poglavlja u knjizi pokušao da vrati neke stvari koje je uništio rat, te podsjetio da je u Drvaru bilo 19 bista narodnih heroja iz tog grada iz Drugog svjetskog rata, a danas ne postoji ni postolje od tih spomenika.

- Јa sam te heroje vratio u knjigu, barem da se zna da su postojali. To su djeca tog grada i to treba čuvati, bez obzira na sistem - rekao je on.

Od drugih zanimljivosti Tomić je ispričao da je upoznao šefa šifranata angloameričke misije za vrijeme desanta na Drvar tokom Drugog svjetskog rata, koji mu je potvrdio da su Englezi znali da će se desiti taj desant.

On je rekao da je taj stranac sa njim posjetio Drvar i praktično ga upoznao sa gradom i znao je "kako se svaka čuka zove".

- Svi likovi iz knjige u izvorni i tačni, kako sam ih ja doživio - rekao je Tomić, čija je knjiga već ranije promovisana u Drvaru i Sarajevu, ali i u Švedskoj i Novom Sadu.

Tomić je kao publicista objavio deset autorskih knjiga, od kojih je za "Olimpijski spomenar" 2017. godine dobio specijalnu godišnju nagradu Međunarodnog olimpijskog komiteta, a objavio je i knjigu "Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa".

Tomić je u penziji i danas živi i stvara u Švedskoj, gdje je kao izbjeglica iz BiH završio svoj radni vijek.

Knjiga je predstavljena u Pres-centru Udruženja novinara Srbije u Beogradu.