latinica  ћирилица
02/12/2023 |  16:52 ⇒ 16:53 | Autor: SRNA

Podići ugled geodetske struke

U Trebinju je danas održana Skupština Društva geodetskih inženjera i geometara Republike Srpske sa koje je poručeno da treba podići ugled geodetske struke i vratiti je na nivo sa ostalim tehničkim strukama.
Trebinje-Skupština Društva geodetskih inženjera i geometara - Foto: SRNA
Trebinje-Skupština Društva geodetskih inženjera i geometaraFoto: SRNA

Na Skupštini je za predsjednika izabrana Tatjana Sarajlić, novo rukovodstvo, novi Upravni i Nadzorni odbor i Sud časti.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose Dragan Stanković rekao je da je ovo Udruženje veoma bitno za Upravu s obzirom na to da mu pripada najviše članova i zaposlenih radnika.

On je istakao da je cilj da se prikaže razvoj geodetske struke, odnosno napredak struke, kao i to da je podignu na mjesto gdje pripada.

Na ovom skupu prisutni su predstavnici iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, a Stanković je ukazao na potrebu da struka i institucije moraju da sarađuju.

Sarajlićeva je rekla da su osnovni ciljevi da se skupovima ovakve vrste stvori dobra interakcija među kolegama i nove poslovne prilike.

Ona je istakla da su ove godine potpisana tri sporazuma o saradnji, sa Savezom geodeta iz Srbije, sa Udruženjem privatnih firmi, Geo udruženje iz Srbije i sa Komorom geodeta iz Makedonije, te da će se raditi na tome da jedni od drugih pokušaju da primjenjuju najbolje primjere prakse.

- Imamo oko 250 članova, čak oko 140 iz Republičke uprave za geodetske ii imovinsko-pravne poslove - rekla je Sarajlićeva.

Predsjednik Saveza geodeta Srbije Mladen Šoškić rekao je da dugo godina blisko sarađuju sa ovim društvom iz Republike Srpske na koju gledaju kao na bratsku zemlju.

- Imamo dobru saradnju i mimo ovog današnjeg sporazuma. Mi smo danas i zvanično potpisali taj sporazum, međutim nije nas ni ranije sprečavalo da sarađujemo, da organizujemo neke aktivnosti, a nadam se da će od sada ta saradnja biti mnogo intenzivnija - rekao je Šoškić.

On je istakao da je geodetska struka mnogo bitna za svaku državu, jer održavaju evidenciju o teritoriji i zemljištvu, a bez toga nema države.