latinica  ћирилица
02/12/2023 |  18:01 ⇒ 18:33 | Autor: SRNA

Vipotnik: Kvalitetan nastup Srpske i BiH u Dubaiju

Delegacija Republike Srpske i BiH imale su kvalitetan nastup na konferenciji država članica Okvirne konvencije UN o promjeni klime u Dubaiju na kojoj su predloženi određeni dokumenti koje će razmatrati vlade Srpske i FBiH, izjavio je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik.
Bojan Vipotnik - Foto: SRNA
Bojan VipotnikFoto: SRNA

Vipotnik je naveo da je Ministarstvo na čijem je čelu, koje je u ime BiH zaduženo za sprovođenje Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama, bilo nosilac svih aktivnosti koje su omogućile da nastup u svim segmentima konferencije bude kvalitetan.

- Јedna od ključnih aktivnosti konferencije je globalni pregled trenutnih emisija gasova sa efektom staklene bašte da bi se odredilo gdje se svijet trenutno nalazi, s obzirom na to da se približavamo pragu od 1,5 stepen Celzijusov povećanja globalne temperature - rekao je Vipotnik, koji učestvuje na konferenciji.

On je naglasio da je nauka ukazala na katastrofalne posljedice po planetu ako se ovaj prag pređe, te naveo da su klimatski ekstremi sve izraženiji i mogli bi biti češći i intenzivniji.

- Već sada je jasno da prethodni napori nisu bili dovoljni i da će biti potrebno povećati globalne ambicije za zaustavljanje porasta i smanjivanja gasova sa efektom staklene bašte, te da će za ove aktivnosti biti planirana značajnija sredstva - naveo je Vipotnik.

On je naglasio da su Republika Srpska i BiH ispunili sve obaveze prema Konvenciji koje se odnose na izvještavanje i naredni korak je da se do kraja godine ide sa izradom prvog transparetnog izvještaja i petog izvještaja o klimatskim promjenama.

- U skladu sa tim do kraja zasjedanja predstavnici delegacije BiH učestvovaće na ekspretskim sastancima pomoćnih tijela same Konvencije i to za nauku i tehnologiju i sprovođenje, kao i na drugom sastancima na tehničkom nivou gdje će biti razrađene pomenute aktivnosti - rekao je Vipotnik.

Vipoitnik kaže i da su, kada je riječ o političkom segmentu, predloženi određeni dokumenti koji će razmatrati vlade Srpske, odnosno FBiH da bi ih eventualno, nakon utvrđenih stavova, nadležni organi na zajedničkom nivou mogli prihvatiti u ime BiH.