latinica  ћирилица
02/12/2023 |  20:35 ⇒ 03/12/2023 | 17:49 | Autor: SRNA

Unitarna BiH i urušavanje Srpske cilj sudskog procesa protiv Dodika i Lukića

Sudski pospupak protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića vodi se s ciljem urušavanje institucija Srpske i unitarizacije BiH, izjavila je generalni sekretar predsjednika Republike Јelena Pajić Baštinac.
Јelena Pajić Baštinac - Foto: RTRS
Јelena Pajić BaštinacFoto: RTRS

Baštinčeva je istakla da je svim učesnicima odbrane predsjednika Republike ovaj proces izazov i da svi pokazuju spremnost da učestvuju i daju svoj doprinos.

Ona je rekla da se na današnjem stručno-konsultativnom sastanku u Laktašima, na kojem su učestvovali pravnici iz Srpske i Srbije, osjetilo patriotsko opredjeljenje ka očuvanju institucija i same Republike Srpske.

- Stalno se pokušava predstaviti da je to postupak protiv Dodika i Lukića, a stručna javnost u Srbiji i Republici Srpskoj je zapravo svjesna činjenice da je to postupak protiv republičkih institucija i da bi to, ukoliko bi imao nekakav negativan ishod, bila katastrofa za Srpsku - pojasnila je Baštinčeva za ATV.

Ona je naglasila da se posljedice ne bi zaustavile na eventualnoj osuđujućoj presudi protiv predsjednika Republike i Lukića nego bi se išlo dalje sa urušavanjem institucija Srpske, a na kraju, do unitarizacije BiH, što i jeste krajnji cilj ovog sudskog postupka.

Baštinčeva je rekla da je hrvatski advokat Anto Nobilo dio pravnog tima, odnosno, odbrane predsjednika Dodika, napomenuvši da je učešće u ovom procesu prohvatio jer mu je to bio izazov.

Ona je istakla da ne postoji slučaj u Evropi, pa ni u svijetu, da je tužilaštvo jedne zemlje prihvatilo da vodi sudski postupak na osnovu odluke nekog neimenovanog i neizabranog stranca, koji se, faktički, lažno predstavlja u BiH kao visoki predstavnik.

- Sve i da je imenovan relevantnom rezolucijom, on i dalje ne bi imao ovlaštenja da vrši zakonodavnu djelatnost u BiH. To je nedavno potvrdio i Ustavni sud Republike Srpske. Dakle, svi smo složni u jednom, a to je da Kristijan Šmit, pa čak ni visoki predstavnik, da je legalno imenovan, ne bi imao ovlaštenja da donosi zakone - rekla je Baštinčeva.

Oni koji sude Dodiku, navela je ona, stalno zanemaruju činjenicu da ne sude fizičkom licu već državniku koji ima protokolarne obaveze.

- Koliko god pokušali prikazati da mi bježimo i da pokazujemo određeni strah, to nije tačno. Mi svaki dan pripremamo odbranu, mi smo spremni i duboko smo ubijeđeni da ćemo iz ovog postupka izaći kao pobjednici - istakla je Baštinčeva.

Prema njenim riječima, oni koji su pisali optužnicu nisu računali na to da je od početka tog procesa istinska podrška naroda sve veća što se osjeti kroz skupove širom Srpske, kao i svakodnevnu komunikaciju predsjednika i građana Srpske.